Cei doi au discutat despre rolul OSCE în asigurarea transparenţei în procesul de neutralizare a muniţiilor de la Cobasna şi despre procesul de reglementare a problemei transnistrene, informează Radio Chişinău.

Potrivit unui comunicat al Misiunii, Claus Neukirch a salutat interesul premierului pentru procesul de reglementare şi a reafirmat angajamentul profund al OSCE în a sprijini Guvernul Republicii Moldova pentru găsirea unei soluţii la problema transnistreană.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat în cadrul unei întrevederi avute recent la Chişinău cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, că Rusia propune să-şi retragă muniţiile stocate în stânga Nistrului. Premierul Maia Sandu a comentat aceste afirmaţii, subliniind că astfel de iniţiative trebuie să vină pe cale oficială, guvernamentală, din partea Rusiei şi nu în cadrul unei vizite private, cum a fost anunţată de către Igor Dodon ca fiind cea a lui Serghei Şoigu.

Reprezentanţi ai Ministerului de Externe de la Chişinău declarau anterior că depozitul de la Cobasna este unul dintre cele mai mari din Europa şi conţine o cantitate importantă de armament şi muniţii, unele datând din Al Doilea Război Mondial. Depozitul ar fi păzit de aproximativ 1000 de militari ruşi.