Ilkka Kanerva, un parlamentar finlandez şi coordonatorul special al OSCE pentru alegeri, a declarat că observatorii au notat unele îmbunătăţiri faţă de situaţiile precedente, inclusiv o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte gestionarea voturilor, conform Reuters

Însă imaginea generală a fost una a unui scrutin marcat de probleme.

„Restricţiile legale în privinţa drepturilor fundamentale continuă să fie o problemă. Dacă Rusia doreşte să-şi respecte angajamentele privind democraţia atunci trebuie să existe mai mult spaţiu pentru dezbateri şi implicare civică", a adăugat Kanerva, scrie Mediafax.

„Angajamentele democratice continuă să fie ameninţate în contextul în care mediul electoral a fost în mod negativ afectat de restricţiile ce vizează libertăţile fundamentale şi drepturile politice, o mass-media ferm controlată şi înăsprirea dominaţiei asupra societăţii civile", a mai spus oficialul OSCE, care a adăugat că liberalizarea procesului de înregistrare a partidelor încă nu a generat "alternative politice distincte".

Potrivit BBC, există raportări privind fraude la votul de duminică prin care partidul lui Vladimir Putin a câştigat detaşat alegerile parlamentare cu 45%.