Anul 2017 va rămâne în istorie şi din cauza măsurilor controversate ale lui Trump, legate de imigranţi, care au ţinut „acasă” câţiva invitaţi.

La La Land şi Moonlight, vedetele serii

Cele mai multe premii au ajuns, luni dimineaţă, la musicalul ,,La La Land”. Acesta urmăreşte povestea unei actriţe aspirante şi a unui muzician îndrăgostit de jazz, care se zbat să atingă succesul într-un oraş agitat. Acţiunea este plasată în Los Angeles-ul zilelor noastre, printre decoruri cuceritoare şi momente muzicale fascinante. Moonlight, câştigător la categoria cel mai bun film, a devenit şi mai „comentat” în urma unei gafe fără precedent pe scena Oscarurilor.

Erori „pe bandă rulantă”

Nu doar încurcarea câştigătorilor a fost un moment ratat la premii, dar şi comemorarea unei persoane în viaţă a fost bifată tot la ediţia din acest an. Janet Patterson, un designer de costume australian, nominalizată de patru ori la Oscar, pentru contribuţiile sale la filmele „The Piano”, „Portrait of a Lady”, „Oscar and Lucinda” şi „Bright Star” a decedat în octombrie 2016. Numele şi funcţia acesteia au fost menţionate corect în video-ul comemorativ, dar ilustrarea a fost greşită. Organizatorii au folosit pozele unui producător de film australian în viaţă, Jan Chapman.

O serie de personalităţi uitate

Categoria ,,In memoriam” a atras şi alte numeroase critici pentru că personalităţi importante de la Hollywood nu au fost menţionate în cadrul grandiosului spectacol. Printre cei care au decedat în 2016, dar nu au fost incluşi, s-au numărat şi Garry Shandling şi Florence Henderson, cu toate că americanii le-au urmărit şi apreciat carierele. Nici Bill Paxton, care a decedat în acest weekend, nu a fost inclus în secţiunea „In Memoriam”, dar eroarea a fost reparată de Jennifer Aniston, care l-a menţionat pe artist în discursul său.


FOTO: Câștigători Oscar 2017Trump nu a văzut Oscarurile, dar a fost ,,extrem de prezent”

Tirul referirilor la Trump nu s-au lăsat mult aşteptate. Încă de la începutul serii, gazda Oscarurilor, Jimmy Kemmel, a început ironiile. Cea mai virală glumă a prezentatorului a fost o postare pe Twitter: „Au trecut deja câteva ore de spectacol şi Donald Trump nu a scris încă nimic despre noi pe Twitter. Hei, Trump, eşti treaz?”.

Anterior, preşedintele Trump anunţase, prin intermediul purtătorului de cuvânt de la Casa Albă, Sean Spicer, că nu va urmări ceremonia Oscarurilor deoarece va găzdui Balul Guvernatorilor. Printre cele mai spumoase replici ale lui Kimmel s-a numărat şi ironia cu privire la măsurile împotriva imigranţilor.„ Ţara noastră e divizată şi cred că mulţi oameni spun că trebuie să facem ceva să ne unim. Toţi trebuie să facem ceva să ne unim. Nu e decât un Braveheart în sală. Dacă fiecare am face asta am putea face ca ţara noastră să fie mare din nou!”, a glumit Jimmy Kimmel, parafrazând „Make America Great Again”.

GREŞEALA ISTORICĂ

În seara decernării Oscarurilor, Warren Beatty a anunțat producția „La La Land” ca fiind cel mai bun film al anului, dar în realitate filmul „Moonlight” a obținut premiul. Gafa a fost şi mai evidentă, deoarece a fost remediată după aproximativ două minute, chiar în timp ce actori din La La Land îşi ţineau discursurile. Prezentatorul și-a cerut scuze pentru situația creată și a anunțat câștigătorul real. Scena a stârnit zeci de mii de reacţii pe internet, mulţi considerând că a fost doar o strategie de PR. Printre cele mai apreciate glume, cu referire la eroarea de la Oscar: „Ceau făcut ăştia la Oscar?! Au abrogat La La Land şi au adoptat Moonlight?”! sau „Curtea de Apel Pitești a anunțat în această dimineață că a făcut o greșeală, de fapt câștigătorii casei de la Sibiu în care se află sediul Raiffeisen sunt Carmen și Klaus Iohannis.”.