Guvernul României a aprobat prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată pentru fermieri, până la 15 iunie 2020, în contextul măsurilor speciale care au fost luate pentru prevenirea răspândirii cazurilor de COVID-19.

Anunțul a fost făcut joi de ministrul Agriculturii Adrian Oros, care a precizat că procedură a fost simplificată semnificativ.

„Guvernul a adoptat în această seară o ordonanță de urgență prin care se prelungește termenul de depunere a cererilor unice de plată până la 15 iunie 2020 pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de restricțiile de circulație și de normele privind reducerea răspândirii infectărilor cu COVID.

De asemenea am simplificat procedurile de depunere a acestor cereri. Ele se fac online iar adeverințele de la primării se obțin direct de către centrele APIA.

Din 15 mai prin APIA eliberăm adeverințe pentru  beneficiarii schemelor de plată, acei fermieri care doresc să acceseze credite pentru activități curente. Am negociat prin APIA cu instituțiile bancare acest lucru iar fermierii pot să obțină o valoare a creditului de 85% din valoarea subvențiilor pe care noi le acordăm anul acesta”, a spus Oros.

Măsurile pentru fermieri au fost luate după ce,  moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii a fost adoptată luni în Senat.

Agricultura românească trece printr-o perioadă extrem de dificilă, atât din cauza pandemiei de COVID-19, cât și din cauza unei secete fără precedent.