Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Orientul Mijlociu în flăcări: Jihadism Palestinian împotriva provocărilor la construirea noilor colonii | PULSUL PLANETEI
Orientul Mijlociu în flăcări: Jihadism Palestinian împotriva provocărilor la construirea noilor colonii | PULSUL PLANETEI

Orientul Mijlociu în flăcări: Jihadism Palestinian împotriva provocărilor la construirea noilor colonii | PULSUL PLANETEI

Dacă Siria e pe punctul de a fi spațiul declanșării unei confruntări directe între Rusia și SUA, nici conflictul israeliano- palestinian nu este liniștit.

 Ambele părți au nemulțumiri privind procesul de pace, iar în Fâșia Gaza și în Cisiordania de Nord grupările jihadiste palestiniene și șiite atacă concomitent, în timp ce Israelul a încălcat recomandările Cvartetului pentru Orientul Mijlociu și continuă construirea de colonii.

Astfel, în Fâșia Gaza, organizațiile jihadiste încearcă să forțeze reluarea confruntărilor între Israel și Hamas. O rachetă lansată din Fâşia Gaza a căzut într-o zonă liberă din regiunea Eshkol, declanşând sirenele şi determinându- i pe rezidenţi să fugă pentru a se ascunde. Forţele israeliene de Apărare (IDF) au răspuns cu salve de foc, probabil obuze de tanc, asupra Fâşiei. Tensiunile cu Gaza par a fi în creştere, după ce un lider jihadist salafist a ameninţat cu escaladarea, în termen de 48 de ore, a atacurilor lansate de organizaţia sa împotriva Israelului, dacă Hamas nu va îndeplini solicitările de a elibera mai mulţi membri din gruparea sa, arestaţi cu câteva zile în urmă. Ameninţarea survine la o zi după ce o facţiune salafistă mică din Gaza a lansat o rachetă spre localitatea israeliană Sderot. Liderul facțiunii, cu numele de utilizator Twitter Abu Bakr Al-Makdasi, a postat un mesaj în care acesta preciza că va ordona intensificarea atacurilor împotriva Israelului dacă Hamas nu va elibera luptătorii săi.

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a declarat: „Nimeni nu face presiuni în vederea escaladării violenţelor cu Hamas din Gaza, dar suntem hotărâţi să protejăm securitatea cetăţenilor statului Israel şi nu va exista niciun compromis în această privinţă. Orice atac lansat din Fâşie spre teritoriul suveran al Israelului necesită un răspuns puternic. Hamas controlează Gaza şi atunci când doreşte să realizeze sau să prevină ceva, ştie cum să o facă. Prin urmare, ar trebui să depună eforturi mai intense să oprească facţiunile mici care nu respectă armistiţiul cu Israelul”.

Concomitent, forţele de securitate israeliene au dejucat o tentativă a Hezbollah de a amplasa bombe în zona oraşului Haifa. Procurorii Districtului Nord au pus sub acuzare 6 persoane suspectate de o serie de infracţiuni de securitate, în contextul în care Agenţia Israeliană de Securitate (Shin Bet) a dezvăluit că a dejucat o tentativă a unei celule teroriste a Hezbollah de amplasare a unor bombe în zona oraşului Haifa. Shin Bet a precizat că cei 6 rezidenţi din localitatea alawită Khadr (Cisiordania), care aveau legături cu Hezbollahul libanez, din apropierea graniţei dintre Israel şi Liban, au fost arestaţi în ultimele luni, în urma descoperirii unor explozibili ascunşi în sudul oraşului israelian Metulla, din apropierea graniţei libaneze.

Forţele de securitate au efectuat razii în localitate şi au arestat două persoane, inclusiv pe Diab Kahamuz, presupusul lider al celulei, fiul lui Sa’ad Kahamuz, un traficant de droguri din Khadr, care a fugit în Liban în octombrie 2006 şi este cunoscut pentru activităţile în sprijinul Hezbollah. Gruparea șiită libaneză pro-iraniană îi solicitase lui Diab să comită un atac asupra unei locaţii la alegere din Haifa. Potrivit Shin Bet, acesta a luat în considerare o fabrică din Nesher. Shin Bet a subliniat că activităţile de trafic cu explozibili desfăşurate de Hezbollah sunt strâns legate de cele cu droguri, având în vedere că acestea din urmă sunt folosite şi pentru introducerea de arme în Israel.

În același timp, UE a acuzat Israelul că ignoră recomandările Cvartetului prin construirea unei noi colonii în Cisiordania. Bruxelles-ul a făcut referire la unda verde dată recent pentru construirea a 98 de locuinţe, care constituie, de fapt, o nouă colonie în apropierea celei deja existente la Shiloh, în nordul Cisiordaniei. Șefa Serviciului de Acțiune Externă al UE, Federica Mogherini, a declarat printrun comunicat că „decizia de a continua construcţia şi expansiunea coloniilor este împotriva recomandărilor Cvartetului, iar această nouă decizie a slăbit mai degrabă decât să întărească perspectiva unei soluţii a două state, în procesul de pace, şi îndepărtează mai mult posibilitatea unui stat palestinian viabil, odată ce, potrivit dreptului internaţional, coloniile sunt ilegale”.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: