Evenimentul Zilei > International > ORIBIL. Russia Today: EXTREMIŞTII JIHADIŞTI au vrut să îl ARDĂ de viu pe unul dintre PILOŢII RUŞI | VIDEO
ORIBIL. Russia Today: EXTREMIŞTII JIHADIŞTI au vrut să îl ARDĂ de viu pe unul dintre PILOŢII RUŞI | VIDEO

ORIBIL. Russia Today: EXTREMIŞTII JIHADIŞTI au vrut să îl ARDĂ de viu pe unul dintre PILOŢII RUŞI | VIDEO

Un avion de vânătoare rusesc a fost atacat cu rachete şi doborât de aviaţia militară turcă. Cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze înainte de prăbuşirea aeronavei în apropiere de graniţa cu Siria. În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că atacul este o lovitură “de cuţit în spate” din partea complicilor teroriştilor, postul de propagandă al Moscovei a scos la iveală o înregistrare care arată ce au vrut să facă jihadiştii unuia dintre piloţii ruşi.

Avioane F-16 ale aviației turce au doborât aparatul de zbor care intrase în spațiul aerian al Turciei. Aeronava s-a prăbuşit pe teritoriul sirian, la 5 km de graniţa cu Turcia.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a subliniat faptul că forţele ruseşti nu au pătrus pe teritoriul Rusiei şi că avioanele militare se aflau într-o operaţiune împoriva Statului Islamic

“Piloții noștri n-au amenințat în niciun fel Turcia, erau într-o operațiune anti-ISIS, în nordul Latakia, într-o zonă muntoasă și acolo se află militatrii ruși. Piloții ruși urma să oprească teroriștii să acționeze”, a declarat Putin.

Putin a evidenţiat în timpul discursului său că jihadiştii sunt “impertinenţi” tocmai pentru că sunt susţinuţi de state importante şi că “ucid oameni în cele mai barbare moduri”.

“Cu partenerii noștri americani au semnat un acord să prevenim incidentele din acea zonă. Dacă ISIS are miliarde de dolari, pentru că vinde petrol, și are protecție de la forțe armate ale unor state importante, este clar de ce sunt atât de impertinenți și ucid oameni în cele mai barbare moduri, de ce atacă inclusiv în inima Europei”, a mai spus lderul suprem al Kremlinului.

După ce şeful de stat al Rusiei a făcut declaraţii transmise în direct de Russia Today, postul de propagandă al Moscovei, publicaţia a postat o înregistrare, distribuită de o grupare islamistă din Siria pe reţelele de socializare, în cate anunţă că unul dintre piloţiii ruşi a fost găsit. În înregistrare se aude cum jihadiştii exclamă "Allahu Akbar" – "Dumnezeu e mare". Totodată aceştia susţin că ar fi vrut să îl ardă de viu pe pilot.

O altă înregistrare a agenției Anadolu arată doi piloți care se parașutează din avion, înainte ca acesta să se prăbușească.

Reuniune de urgenţă a NATO în această seară, după doborârea avionului militar rusesc de către forţele militare ale Turciei. Şedinţa are loc la cererea guvernului de la Ankara, a anunţat un oficial al alianţei.