Evenimentul Zilei > International > Recep Tayyip Erdogan a ordonat arestarea a 105 IT-işti
Recep Tayyip Erdogan a ordonat arestarea a 105 IT-işti

Recep Tayyip Erdogan a ordonat arestarea a 105 IT-işti

Represiunea regimului Erdogan continuă în Turcia.

Autorităţile de la Ankara au dispus astăzi măsura arestării a 105 specialişti în tehnologia informaţiei, suspectaţi că ar fi fost implicaţi în lovitura de stat eşuată de acum un an – informează Anadolu.

Poliţia a reuşit să aresteze doar 52 de persoane din totalul de 105 vizate, inclusiv foşti angajaţi ai Consiliului pentru cercetare din Turcia, TUBITAK, şi ai Autorităţii în domeniul tehnologiei.

IT-iştii sunt acuzaţi că sunt utilizatori de ByLock, o aplicaţie de mesagerie criptată folosită de către susţinătorii lui Gulen. 

Autorităţile turce au mai emis şi ieri mandate de arestare pentru 72 de profesori universitari, inclusiv pe numele un fost consilier al principalului lider al Opoziţiei, care a organizat duminică o manifestaţie de protest faţă de represaliile din ultimul an ale puterii de la Ankara.

 Până în prezent circa 50.000 de oameni au fost arestaţi şi 150.000 de funcţionari de stat, cadre didactice, judecători şi militari, au fost concediaţi în contextul stării de urgenţă declarate după puciul eşuat anul trecut. 

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului critică regimul Recep Tayyip Erdogan că a devenit unul autoritar, proces care s-a accelerat după lovitura de stat eşuată şi după reforma constituţională care a condus la întărirea atribuţiilor prezidenţiale.