Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a emis duminică seară o nouă Ordonanță Militară, cea cu nr. 4 / 2020, care vine să clarifice, punctual, și cum au  voie să se grupeze românii în pandemie. Concret, doar dacă se găsesc pe stradă e interzis să fie mai mulți de trei. Dacă se urcă patru într-un autoturism, conform ordonanței, nu e nicio problemă.

Dacă la una din ordonanțele precedente (nr. 2 / 2020) se stipula că ”(1) Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane. (2) Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună” (Art.3), duminică s-a clarificat restricția.

Nu de alta, dar au fost cazuri în care s-a interpretat ad-literam măsura și în cazul mijloacelor de transport în comun. Prin urmare, duminică, Ordonanța  Militară nr. 4 a primit un articol special (Art.12), care lămurește situația după cum urmează:

”(1) După alineatul (2) al articolului 3 din Ordonanța militară nr.2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID -19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.232 din 21 martie 2020, se introduce un nou alineat, alin.(3), cu următorul cuprins: (3) Interdicția privind circulația persoanelor într-un grup mai mare de 3 persoane se aplică exclusiv circulației pietonale”.