Editura Evenimentul si Capital

Orban și reînarmarea demografică a Ungariei

Autor: | | 2 Comentarii | 2787 Vizualizari

Premierul maghiar a lansat o spectaculoasă politică pro-natalistă cu care speră să împiedice declinul demografic al Ungariei. Deocamdată, Viktor Orban este primul lider naționalist care înfruntă serios această problemă din țara sa

Criticat sau nu, Orban a demonstrat coerență, repetând limpede că nu dorește o migrație musulmană pentru a se atenua criza demografică pe care o traversează Ungaria dar și un număr mare de țări europene. „Migrația sporește criminalitatea, în special împotriva femeilor, și introduce virusul terorismului”, a lansat liderul de la Budapesta, cu aluzie către Franța în special, notează Le Point, președintele Emmanuel Macron, liderul „pro-europenilor” fiind în vizorul lui Orban (care își lansează capania europeană). Soluția lui Orban trece prin reînarmarea demografică a Ungariei, o temă prizată și în Franța de către Frontul Național, și în Italia de către Matteo Salvini.

Ajutoare fără precedent pentru natalitate

Săptămâna trecută, premierul maghiar a anunțat „ajutoare la naștere” fără precedent în cadrul politicii natalismului anti-migranți. Fără precedent pentru că „orice femeie de sub 40 de ani care se căsătorește poate primi un împrumut cu dobândă redusă de 10 milioane de forinți (aproximativ 31.000 de euro) pentru începerea vieții în cuplu”. O treime din datorie se va șterge la nașterea celui deal doilea copil, iar creditul va fi considerat rambursat la nașterea celui deal treilea copil. Femeile care au născut și au crescut cel puțin patru copii vor fi scutite pe viață de la plata impozitului pe venit. În afară de un ajutor pentru cumpărarea unui automobil de cel puțin șapte locuri pentru familiile numeroase (7800 euro), Viktor Orban a promis 21.000 de noi locuri în grădinițe în trei ani.

Asistența pentru locuințe este legată de proiectul încurajării natalității: familiile care promit să aibă doi copii vor beneficia de un împrumut de 69.300 de euro pentru achiziționarea de locuințe vechi și 110.300 de euro pentru cei care se angajează să aibe trei copii.

Scăderea populației, amenințare națională

Problema demografică este astăzi extrem de importantă în Ungaria, generând o penurie de forță de muncă. Salariile au crescut în fiecare an iar angajatorilor le lipsește forța de muncă. Ungaria, ca și numeroase țări europene, îmbătrânește și, puțin cu puțin, își pierde populația. După ce a atins 10,7 milioane de locuitori la începutul lui 1980, populația a scăzut la 9,8 milioane, potrivit datelor actuale, cumulând un deficit de nașteri și o creștere a populației în vârstă. În acest ritm, pe care Orban vrea să-l schimbe, populația Ungariei va scădea la 8,3 milioane de locuitori în 2050 și la 6,5 milioane în 2100.

Dar cât de viabilă va fi politica pronatală a lui Orban?

Jean Paler, GRAV bolnav: Medicul mi-a spus ca mor! Ce se intampla cu el in aceste momente

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI