Președintele PNL, Ludovic Orban, a depus ieri dimineață, la Parchetul General, o plângere penală pentru „înaltă trădare” pe numele premierului Viorica Dăncilă. Prim-ministrul și-a informat colegii că nu va demisiona. Președintele României are dreptul legal să ceară urmărirea penală a prim-ministrului și ulterior suspendarea acestuia din funcție.
După ce s-a întors dintr-o vizită în Germania unde care s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel, președintele PNL a reclamat, „în calitate de cetățean”, faptele premierului legate de „pregătirea, adoptarea, aducerea la cunoştinţa opiniei publice şi tot ce s-a întâmplat după” adoptarea de către Guvern a memorandumului secret privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.
Orban o acuză pe Dăncilă, printre altele, de „înaltă trădare”, infracțiune care se pedepsește cu închisoare pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani. Plângerea vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a solicitat, pe 27 aprilie, demisia din funcție a premierului pentru intenția Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim fără consultarea Administrației Prezidențiale. Ieri, aflat la Sofia, Iohannis a cerut pentru a patra oară demisia lui Dăncilă.
Scutul miniștrilor
Liderul PSD Liviu Dragnea a spus, ieri, că plângerea penală este „o prostie”. „Ce pot să comentez la prostia asta? Totuşi, e Ziua Eroilor, nu mă puneţi să vorbesc despre oameni care nu au nici o legătura cu eroii, sincer”, a reacționat Dragnea.
Miniștrii au făcut scut în jurul lui Dăncilă. „Iohannis dorește să dea jos o guvernare legitimă aleasă de majoritatea românilor. Scopul lui Orban este de a vulnerabiliza acest Guvern care are un premier, din păcate, fără imunitate”, a spus ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.
„Asistăm la o tentativă de înlocuire a guvernării legitime a PSD după un scenariu similar cu cel din 2015, când a fost demis premierul Victor Ponta”, a apreciat ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus ieri că a vorbit cu Viorica Dăncilă și „este hotărâtă să meargă mai departe, nu va evita niciun moment, nu va face absolut niciun pas înapoi”.
Cum poate să joace Iohannis
Constituția îi oferă președintelui Klaus Iohannis dreptul legal să ceară urmărirea penală a premierului Vioricăi Dăncilă fără să fie nevoie de votul Parlamentului. Potrivit articolului 109, alin. (2) din Constituție, Președintele României are dreptul să ceară urmărirea penală a Prim-ministrului doar dacă acesta nu este parlamentar și numai pentru faptele săvârşite de premier în exerciţiul funcţiei.
Dacă prim-ministrul este senator sau deputat, atunci doar Senatul sau Camera Deputaților au dreptul să ceară urmărirea penală. După ce a cerut urmărirea penală a prim-ministrului, atunci Președintele României poate dispune suspendarea acestuia din funcție. După suspendarea din funcție a primministrului, Președintele îl numește pe unul din membrii Guvernului în funcția de prim-ministru interimar.
Premierul Viorica Dăncilă nu este parlamentar, astfel că președintele Klaus Iohannis poate cere urmărirea sa penală, după care o poate suspenda din funcție, fără să fie nevoie de un vot în Parlament.