Opinia publică din Ungaria este contrariată, după ce Victor Orban a participat, în calitate de oficial al unei țări cu tradiții huno-mongole la Ciolpon Ata (Republica Kârgâză) la cea de-a 6-a întâlnire a Consiliului de Cooperare al Popoarelor de Limbă Turcă.

„Maghiarii se consideră urmaşii târzii ai lui Attila (regele hunilor 410-453 n. r.), stau la baza originii huno-turcești, limba lor este înrudită cu limbile turce”, a declarat premierul ungar. 

Manifestarea va evoca tradiţiile unor popoare migratoare ca şi kârhâză, kazahă, uzbekă, turkmenă, maghiară şi tadjică. Ungaria are calitatea din anul 2014 de observator la Adunarea Parlamentară a statelor vorbitoare de limbă turcă, iar în 2017 şi-a depus cererea de a deveni membru al Academiei Internaţionale Turce, cerere care a şi fost aprobată chiar în aceste zile, precizează Rador.ro

Reacții din spațiul public maghiar nu au întârziat să apară. Astfel, filozoful şi eseistul de origine clujană, Tamás Gáspár Miklós a ironizat în ediţia electonică a publicaţiei Heti Világgazdaság intervenţia intempestivă în istoria maghiarilor a nespecialistului politician, iar publicistul Hargitai Miklós a evidenţiat caracterul neştiinţific al susţinerii premierului maghiar ca limba maghiară ar fi de origine turcă. 

Nu în ultimul rând, a fost observată și contradicţia dintre politica virulent anti-imigraţionistă a guvernului, care doreşte să apere Europa creştină de musulmani, pe de o parte, iar pe de altă parte se integrează în structuri ale unor ţări islamice, mai precizează Rador.