Ludovic Orban a fost întrebat, luni seară, la Realitatea Plus, despre ce prsupune intrarea în scenariul 4 al pandemiei de coronavirus şi a precizat: ”Intrarea în scenariul 4 presuune unele măsuri pe care le-am şi adoptat. De exemplu, se reduce numărul internărilor în spitale pentru a disponibiliza cât mai multe paturi pentru cei infectaţi cu coronavirus. De asemenea, sunt pregătite să primească pacienţi spitalele din linia a doua. În prima fază, pacienţii infectaţi au fost trataţi în Spitalele de Boli iIfecţioase, în faza a doua intră mai multe spitale. În Bucureşti, Spitalul Colentina care e pregătit şi în ţară s-a gândit un astfel de spital care poate primi pacienţi care sunt trataţi pentru Covid”.

Orban le-a transmis medicilor că toate echipamentele medicale sunt distribuite rapid pe parcurs ce acestea intră în țară, iar pentru primari premierul a declarat că se lucrează la un proiect prin care administrațiilor locale să le fie decontate sumele cheltuite pentru ajutorul persoanelor vulnerabile sau a celor aflate în izolare.

Orban a mai spus că, autoritățile au două scenarii legate de evoluția epidemiei de coronavirus, însă ele depind foarte mult de ceea ce vor face românii. Dacă vor respecta deciziile luate de autorități și vor evita cât mai mult expunerea publică, situația ar fi mai puțin complicată.

”Nu sunt medic epidemiolog sau infecționist, mi-e greu să fac o predicție. Încercăm să analizăm prognozele făcute de specialiști. Avem o variantă optimistă și una mai puțin optimistă. Noi trebuie să fim pregătiți de orice situație. Guvernul a luat măsuri corecte pentru reducerea răspândirii virusului. Dar, răspândirea lui depinde de comportamentul cetățenilor. Cu cât răspândirea e oprită prin aceste măsuri, cu cât daunele vor fi mai mici, iar capacitatea de revenire la normal va fi mai mare.”, a spus Ludovic Orban.