Premierul României a profitat de prezența la instalarea conf. univ. dr. Victor Costache în funcția de ministru al Sănătății pentru a anunța câteva măsuri importante privind sistemul de sănătate. Printre acestea, informează Agerpres, și reducerea taxei clawback, despre care a afirmat că „a devenit cel mai mare inhibitor al pieței de medicamente”.

Taxa clawback, așa cum a fost gândită, a devenit cel mai mare inhibitor al pieței de medicamente, ajungând la 26-27%. Această taxă este plătită de firmele din domeniu, care nu mai pot să suporte efectiv această povară fiscală și care, încetul cu încetul, se retrag de pe piață”, a declarat Ludovic Orban.

În privința formulelor de calcul a prețurilor medicamantelor compensate, aceasta ar putea fi schimbată, după cum susține liderul PNL: „Se știe că prețurile la medicamentele compensate și gratuite sunt prețuri reglementate, care trebuie calculate după o formulă pe care trebuie să o discutăm pentru că așa cum este formula de calcul acum nu generăm stimulente foarte serioase pentru o prezență și pentru o competiție pe piața de medicamente”.

După părerea primului-ministru, taxa clawback este azi aplicată „paușal”, cu aceeași rată pentru medicamente inovative și generice.

Plan pentru atragere de fonduri private

Pe de altă parte, Ludovic Orban și noul ministru al Sănătății își propun să atragă și mai mulți bani în sistemul de Sănătate, inclusiv din fonduri private. „Facem un studiu comparativ al legislației asigurărilor complementare în mai multe țări. Sunt un partizan al sistemului francez, din ce am studiat”, a declarat Orban, completat de ministrul Victor Costache, care a precizat că unul dintre modelele analizate este cel al „mutuelles de santé”, din Franța, „modele foarte bune și independente”.

În încheiere, Ludovic Orban s-a referit și la situația Institutului Cantacuzino, trecut de fostul guvern PSD la Ministerul Apărării. „Dacă transferul nu a produs efecte, îl vom demilitariza”, este anunțul-șoc al premierului.