Evenimentul Zilei > Economie > Un ORAȘ RÂVNIT de turiști poate IMPUNE o TAXĂ de VACANȚĂ. Ce se va întâmpla dacă măsura este aplicată?
Un ORAȘ RÂVNIT de turiști poate IMPUNE o TAXĂ de VACANȚĂ. Ce se va întâmpla dacă măsura este aplicată?

Un ORAȘ RÂVNIT de turiști poate IMPUNE o TAXĂ de VACANȚĂ. Ce se va întâmpla dacă măsura este aplicată?

Orașul scoțian Edinburgh, o oază a turismului în zonă, cere puterile legale necesare pentru a impune o taxă de turism pe camerele de hotel. Susținătorii măsurii văd această opțiune ca o soluție la numărul imens de vizitatori cu care se confruntă localitatea.

Edinburgh ar putea, astfel, deveni primul oraș din Marea Britanie care recurge la o astfel de politică de taxare. Consiliul municipal pune presiune pe decidenții de la nivelul Scoției pentru a le acorda puterile legale necesare pentru a introduce „taxa de dormit” pe camerele de hotel și opțiunile de cazare de scurtă durată, cum ar fi Airbnb, care ar putea aduce un venit anual de 27 de milioane de lire, conform The Guardian.

Banii astfel obținuți ar urma să fie folosiți pentru a îmbunătăți infrastructura orășenească, reușind să curme supărarea opiniei publice cu privire la congestionarea traficului. Consilierii vor ca decidenții scoțieni să permită și altor zone care se confruntă cu un influx mare de turiști, cum ar fi Skye, Orkney sau Argyll, să ia măsuri similare.

Susținătorii propunerii susțin că aceasta are mari șanse să fie acceptată de partidul scoțian (SNP), având în vedere faptul că orașul este condus de o coaliție în care membri ai formațiunii sunt foarte prezenți, și ar putea intra în vigoare în următorii doi ani.

Hotelierii se opun dur acestei mutări, temându-se că ar inspira orașe precum Londra să impună astfel de taxe, la fel cum se întâmplă în alte metropole europene, cum ar fi Barcelona, Berlin, Amsterdam sau Veneția.