Mihail Hodorkovski, fost magnat din domeniul petrolier, care a fost închis timp de 10 ani în Rusia, după ce a sfidat Krem linul, s-a declarat „pregătit” să conducă Rusia, dacă i se va cere.

Declarația lui Hodorkovski a fost făcută la lansarea unei mișcări online numite Rusia Deschisă și, prin acest gest, fostul magnat pare săși încalce promisiunea de a nu se mai implica în politică, după ce a fost grațiat de Vladimir Putin, în luna decembrie 2013.

„Nu aș fi interesat să devin președinte al Rusiei, într-un moment în care țara s-ar dezvolta normal”, a fost citat el de presa internațională.

Reformă constituțională

„Dacă este inevitabil, pentru a putea depăși criza și a continua reforma constituțională, prin care să fie redistribuite puterile prezidențiale în favoarea sistemului judiciar, a Parlamentului și a societății civile, aș fi gata să îmi asum această responsabilitate”, a spus Hodorkovski.

Rusia Deschisă vrea să-i unească sub aceeași „umbrelă” pe rușii pro-occidentali, în lupta pentru descentralizarea puterii de la Moscova. „O minoritate poate fi influentă dacă este organizată”, a spus Hodorkovski la ceremonia transmisă online de la Paris.

Hodorkovski și aliații săi cred că a sosit timpul ca oamenii să se gândească la viitorul Rusiei după plecarea lui Putin. Platforma online Rusia Deschisă nu se va transforma în partid politic, dă asigurări Hodorkovski, care nu crede, totuși, că Vladimir Putin va fi de acord cu inițiativa sa.

Miting impresionant la Moscova

Pe de altă parte, ieri, mii de ruși au ieșit în stradă, la Moscova, într-o manifestație pro-Ucraina și împotriva implicării Rusiei în războiul din estul țării vecine. Este primul mare miting anti-război, organizat în Rusia, de la începerea ostilităților din estul Ucrainei, în aprilie.

O coloană impresionantă de protestatari (potrivit polițiștilor, 5.000 de oameni, conform organizatorilor, zeci de mii de persoane), în rândul căreia se aflau și activiști ai opoziției, cu steaguri ucrainene galbenalbastre, au mărșăluit prin centrul capitalei ruse, strigând sloganuri anti-Putin.