Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția de Poliție Transporturi, în cooperare cu Inspectoratul General al Poliției Frontieră, Autoritatea Navală Română și Garda Națională de Mediu, a inițiat și coordonat, în premieră la nivel european, operațiunea tip multi-taskforce intitulată „CLEAN WATERS 2019”.

Activitatea s-a realizat concomitent în mai multe state riverane fluviului Dunărea, printre care și Germania, Republica Bulgaria, Ungaria, Croația, Serbia și România. Potrivit Poliției Române, controalele și verificările comune au vizat creşterea siguranţei navigaţiei pe fluviul Dunărea, protejarea ecosistemului de pe tot cursul Dunării, combaterea evaziunii fiscale, prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal, a criminalității la regimul mediului şi a migraţiei ilegale.

 

În această perioadă, au fost verificate, la nivel european, peste 1.800 de nave și peste 25.000 de persoane (membri de echipaj și pasageri). Pentru combaterea ilegalităţilor din domeniu, în țara noastră, au fost iniţiate 839 de acţiuni şi controale, fiind legitimate aproape 4.000 de persoane. Au fost efectuate verificări la 79 de societăţi comerciale, 653 de autorizaţii/licenţe/permise de pescuit și la aproape 600 de nave. Astfel, au fost constatate 138 de infracţiuni, pentru comiterea cărora sunt cercetate 87 de persoane, 72 dintre acestea fiind depistate în flagrant delict.

 

Pentru alte nereguli constatate, au fost aplicate 180 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 64.600 de lei și indisponibilizate, în vederea confiscării, 11 ambarcațiuni, 9 motoare de ambarcațiune, un autovehicul, peste 8.500 de litri motorină, 92 de unelte de pescuit și 192 de kg. de pește, valoarea bunurilor ridicându-se la 125.000 de lei.

 

 

Te-ar putea interesa și: