Operaţiile de schimbare de sex vor fi interzise în Rusia

Operaţiile de schimbare de sex vor fi interzise în Rusia

Deputații Dumei de Stat ai Federaţiei Ruse au votat, în prima lectură, un proiect de lege care interzice operaţiile de schimbare de sex şi terapia hormonală pentru persoanele transgender.

Proiectul de lege a fost susținut de toți cei 365 de deputați prezenți la ședință. Proiectul de lege care interzice „schimbarea de sex” a fost depus în Duma de Stat la sfârșitul lunii mai a anului curent.

Printre altele, proiectul de lege interzice schimbarea markerului de gen în documente fără intervenție chirurgicală, care va fi posibilă doar dacă există anomalii fiziologice congenitale.

Argumentele parlamentarilor ruşi

Deputații ruşi consideră că astfel vor face posibilă „conservarea Rusiei pentru posteritate – cu valorile sale culturale și familiale ca fundamente tradiționale, punând o barieră în calea pătrunderii ideologiei occidentale anti-familie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Homofobia în Rusia, la ea acasă

Amintim că, Președintele rus Vladimir Putin a promulgat la 5 decembrie 2022 mai multe amendamente la o lege anti-LGBT ce extind semnificativ restricțiile contra activităților care promovează drepturile comunității LGBT din Rusia.

Legea inițială, adoptată în 2013, interzicea ceea ce autoritățile de la Moscova considerau că ar fi răspândirea „propagandei pentru relațiile sexuale ne-tradiționale” în rândul minorilor.

Amendamentele promulgate de Putin la finele anului trecut extind interdicția și pentru persoanele adulte, și interzice toate reclamele, publicațiile media și online, cărțile, filmele și producțiile de teatru considerate că ar conține o asemenea „propagandă”.

Pentru încălcarea acestor legi, persoanele individuale pot fi amendate cu până la 400.000 de ruble (6.300 de dolari) pentru „propagandă LGBT” și cu până la 200.000 de ruble (3.185 de dolari) pentru „demonstrații LGBT și răspândirea de informații care încurajează schimbarea sexului în rândul adolescenților”-

Aceste amenzi se pot ridica până la 5 milioane de ruble (80.000 de dolari) și până la 4 milioane de ruble (64.000 de dolari) pentru instituții.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, continuă CNN, a decis în 2017 că legea rusească din 2013 e discriminatorie, promovează homofobia și violează Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

Homosexualitatea a fost decriminalizată în Rusia în 1993, dar homofobia și discriminarea sunt încă răspândite în această țară, care ocupă locul 46 din 49 în indexul pentru incluziunea LGBTQ+ realizat de ILGA-Europe, o organizație care militează pentru respectarea minorităților sexuale.

În afară de administraţia de la Kremlin, homofobia în Rusia este alimentată şi de Patriarhia Ortodoxă Rusă, care este un susţinător fidel al regimului lui Putin.