Luiz Inácio Lula da Silva, cunoscut ca Lula, politician brazilian; fost președinte al Braziliei între 1 ianuarie 2003 și 1 ianuarie 2011, fost mare lider sindical, actualmente închis, este marele favorit în cursa alegerilor prezidențiale programate în luna octombrie a acestui an. El a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru fapte de corupție și spălare de bani.

Altfel spus, experţii ONU deschid un precedent juridic ce va putea fi folosit de orice avocat din lume într-n caz similar. Concret, un om care este condamnat pentru corupţie şi spălare de bani poate să candideze la preşedinţia unei țări, conform opiniei membrilor Comitetului ONU pentru drepturile omului, structură care are rolul de a monitoriza implementarea celor 9 principale tratate internaţionale în domeniul drepturilor omului.

Conform Adevărul.ro, reprezentanții Comitetului au cerut Braziliei să permită condamnatului să candideze:  "Cerem Braziliei să ia toate măsurile necesare pentru a i se permite lui Lula… să-şi exercite drepturile politice din puşcărie, în calitate de candidat la Preşedenţie” – după ce avocații lui Lula au înaintat, la geneva, la finele lunii iulie, o cerere în acest sens.

Comitetul pentru Drepturile omului este alcătuit din 18 experţi independenţi, considerați profesioniști în domeniu, cu un caracter ireproșabil etc., arată aceeași sursă. Sunt și experți internaționali care susțin justificată decizia Comitetului ONU. Bunăoară Olivier de Frouville a declarat pentru AFP că, din moment ce Lula a depus numeroase cereri în apel, el ar trebui să fie lăsat să candideze deoarce ”apelurile respective s-ar putea finaliza prin decizii care să-i anuleze condamnarea”.