Evenimentul Zilei > Actualitate > ONU avertizează Europa de o nouă CATASTROFĂ. „Șansele sunt de 75-80%”
ONU avertizează Europa de o nouă CATASTROFĂ. „Șansele sunt de 75-80%”

ONU avertizează Europa de o nouă CATASTROFĂ. „Șansele sunt de 75-80%”

ONU a ținut să facă un nou anunț privind impactul naturii asupra omenirii. Oficialii ONU au anunțat că este posibil ca un fenomen asemănător lui El Nino să facă pagube majore în Europa.

Probabilitatea formării unui fenomen El Nino de slabă intensitate până în luna februarie 2019 este de 75-80%, în timp ce şansele ca fenomenul să continue în emisfera nordică şi în iarna 2018-2019 sunt uşor mai scăzute, a indicat marţi Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO), agenţie specializată a ONU, potrivit Reuters. 

Prognozarea acestui fenomen, luând în calcul modele din diferite regiuni ale lumii, corespunde cu cea realizată de agenţia guvernamentală americană Climate Prediction Center la începutul lunii. 

Un fenomen de tipul El Nino – creşterea temperaturii apei la suprafaţa oceanului în zona estică şi centrală a Pacificului şi care are loc, de obicei, la un interval de câţiva ani – s-a produs ultima oară în 2015-2016 şi a provocat daune recoltelor, incendii şi inundaţii. 

"Fenomenul El Nino prognozat nu va fi, potrivit estimărilor, la fel de intens ca cel din 2015-2016 pe seama căruia au fost puse secete, inundaţii şi fenomenul albirii coralilor în diferite locuri din lume", a precizat într-un comunicat Maxx Dilley, director departamentului pentru predicţia climei şi adaptare din cadrul WMO. 

"Cu toate acestea, poate afecta în mod semnificativ cantitatea de precipitaţii şi schemele de temperatură în multe regiuni, cu consecinţe importante asupra unor domenii precum agricultura şi siguranţa alimentară precum şi în ceea ce priveşte administrarea resurselor de apă şi a sănătăţii publice, acţiunea sa combinată cu schimbările climatice pe termen lung având ca efect o creştere a temperaturilor globale în 2019", a mai spus acesta.