Evenimentul Zilei > Social > Omul din spatele vaccinului Pfizer: Nu trebuie să ne fie frică de varianta Delta, dar a treia doză de vaccin este foarte utilă
Omul din spatele vaccinului Pfizer: Nu trebuie să ne fie frică de varianta Delta, dar a treia doză de vaccin este foarte utilă

Omul din spatele vaccinului Pfizer: Nu trebuie să ne fie frică de varianta Delta, dar a treia doză de vaccin este foarte utilă

Fondatorul BioNTech - firma din spatele vaccinului Pfizer-BioNTech, unul dintre cele mai folosite vaccinuri împotriva covid-19 - Ugur Sahin consideră că vaccinarea este o ”responsabilitate individuală” şi pledează în favoarea unei vaccinări bazate pe transparenţă şi educaţie şi care să nu aibă la bază obligativitatea vaccinării.

Persoanele care nu se vaccinează, ”foarte probabil se vor infecta” cu noul coronavirus – care devine tot mai contagios -, subliniază cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin.

”Următoarea generaţie a virusului va avea o rată de infecţiozitate de aproximativ 6-8, ceea ce înseamnă că o persoană infectată va putea infecta până la opt persoane care nu vor fi imunizate”, avertizează el.

În opinia sa, vaccinarea este deosebit de utilă, însă ea ţine de o ”responsabilitate individuală”. ”După părerea mea, în calitate de medic şi de cercetător, a transforma vaccinul anticovid într-un vaccin obligatoriu ar putea avea efectul invers” celui căutat, consideră el.

El pledează în favoarea unei vaccinări care să aibă la bază transparenţa şi educaţia în vederea convingerii persoanelor de binefacerile acesteia.

Varianta indiană (Delta) întunecă tot mai mult orizontul european, însă firma BioNTech rămâne încrezătoare. Ugur Sahin şi Özlem Tureci anunţă că efectuează ”teste în laborator pentru a vedea dacă serumul unei persoane vaccinate este capabil să protejeze şi împotriva noilor variante”.

Vaccinul dezvoltat de BioNTech ”prezintă o eficienţă de aproximativ 89% împotriva bolii simpromatice a varinatei delta, la două săptămâni după o vaccinare completă”, subliniază Ugur Sahin, care citează rezultate ale unui studiu britanic.

Protecţia asigurată de anticorpi ar putea însă să scadă în timp, însă ”scutul” asigurat de ”celulele T este mult mai stabil. El există pentru a dura mult timp, poate ani de zile”, apreciază cercetătorul, citat de news.ro.

Ce spune despre a treia doză de vaccin Pfizer

Firma în domeniul biotehnologiei este în măsură să-şi adapteze vaccinul, pentru a-l face mai eficient împotriva unor variante noi, care urmează să apară, subliniază cei doi cercetători.

Un prim lot de vaccin ”adaptat” variantei indiene (Delta) a fost deja conceput de BioNTech ”în câteva săptămâni”. Teste clinice urmează să înceapă ”în august”, anunţă Özlem Tureci.

Un ”proces adaptat” permite fabricarea unui nou vaccin ”în 100 de zile”, precizează Ugur Sahin. BioNTech monitorizează mutaţiile virusului şi intenţionează să fabrice şase miliarde de doze de vaccin în perioada 2021-2022.

”Nu trebuie să ne fie frică de varianta Delta”, declară cercetătorul, însă o ”vaccinare de rapel” poate fi necesară în vederea unei consolidări a apărării imunitare împotriva acestei tulpini contagioase. Özlem Tureci consideră această a treia doză ”probabil foarte utilă”.