Într-o intervenţie pentru DC News, Dr. Diana Păun a abordat din mai multe unghiuri cel mai delicat subiect al momentului pe toată planeta, pandemia de coronavirus:

„Cred că această criză sanitară și umanitară ne-a dovedit, încă o dată, cât de important este să consolidăm capacitatea noastră de prevenție și de răspuns în fața unor boli ce constituie o adevărată amenințare și nu numai pentru o țară, ci pentru întreaga planetă.

Trăim într-o lume globalizată, anumite țări și-au închis granițele pentru a limita pandemia.

Consolidarea capacității noastre de prevenire înseamnă consolidarea capacității de cercetare și dezvoltarea de noi vaccinuri.

Efortul este unul colectiv, implică cooperare și solidaritate între state.

Profesorul Rafila spunea că, pentru prima dată, companiile mari și-au dat mâna, au lăsat competiția, și colaborează în mod activ pentru un vaccin împotriva coronavirusului.

În ceea ce privește România, țara noastră trebuie să depună eforturi. Vaccinarea, pentru România, reprezintă o provocare.

Fac referire la un raport recent apărut: rata de vaccinare împotriva gripei în rândul persoanelor în vârstă este scăzută.

A scăzut semnificativ de la 54 la sută în 2007 la doar 8 la sută în 2017. Ori, așa cum știm cu toții, ținta OMS este de 75 la sută.

Deci suntem departe de a fi bine! Printre motive, se numără și informarea insuficientă în cadrul populației cu privire la avantajele vaccinării, gratuitatea vaccinării.

La modul general, putem adăuga stocurile insuficiente de vaccinuri, dar și gradul scăzut de conștientizare a importanței imunizării în rândul populației. Fără îndoială, acest lucru va trebuie să se schimbe. Actuala pandemie ne dovedește acest lucru. De fapt, e o lecție dură pe care ne-o dă.”

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE