Evenimentul Zilei > Actualitate > Oltenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din țară
Oltenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din țară

Oltenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din țară

Locuitorii regiunii Sud-Vest a României, Oltenia, sunt cei mai mari consumatori de alcool, arată cifrele Direcției Regionale de Statistică Dolj.

Conform datelor furnizate de statisticieni, oltenii consumă aproape aceeași cantitate de alcool cu cea de apă minerală și sucuri. Numai în trimestrul al treilea al anului 2017, oltenii au consumat, în medie, aproape patru litri de băuturi alcoolice pe cap de locuitor, devansându-i semnificativ pe moldoveni și pe transilvăneni.

În schimb, locuitorii regiunii Sud-Vest sunt pe ultimul loc pe țară la consumul de lapte, precum și la costurile cu serviciile de sănătate și educație.

Directoarea Direcției Județene de Statistică Dolj, Carmen Ispas, a declarat la Radio Sud, că, în trimestrul al treilea din 2017, „consumul gospodăriilor din regiunea Sud-Vest Oltenia a fost, în medie, printre altele, de 4,2 litri de lapte pe cap de locuitor, 5 litri de apă minerală și băuturi nealcoolice și 3,9 – 4 litri de băuturi alcoolice”.

Oficialul Direcției de Statistică a adăugat că pâinea și produsele de franzelărie reprezintă alimentele de bază în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, „acestea reprezentând cel mai mare consum din țară, cu 1,731 kilograme mai multe decât consumul mediu național”.

Carmen Ispas a adăugat că, în Oltenia, cel mai mare consum din țară s-a înregistrat la băuturi alcoolice, acestea fiind de 3,979 litri pe persoană, superior cu 1,242 litri față de consumul național. Pe următoarele locuri s-au situat regiunile Nord-Est – Moldova, cu 3,2 litri de persoană și regiunea Centru – Ardeal, cu 2,8 litri pe persoană.

 

România ocupă locul cinci în Europa

Din statistica realizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru anul 2017 reiese că România ocupă locul cinci în Europa la consumul de alcool, cu un consum mediu de 14,4 litri pe cap de locuitor. Pe locul întâi este Belarus, cu un consum anual de 17,7 litri pe cap de locuitor, pe locul doi este Republica Moldova, cu un consum de 16,8 litri pe cap de locuitor. Pe locul trei este Lituania, cu 15,4 litri pe cap de locuitor, iar pe locul patru este Rusia, cu 15 litri pe cap de locuitor. Așa cum reiese din statistica OMS, românii consumă mai mult alcool decât în trecut. De exemplu, în anul 2016, în țara noastră s-a înregistrat un consum de 13,7 litri pe cap de locuitor.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: