"Am impresia că majoritatea rutelor imigranților nu ajung în România, probabil că este un avantaj că nu sunteți încă membri ai spațiului Schengen. Dar asta nu intră în discuția generală de aderare a României la spațiul Schengen, este ceva ce trebuie discutat în viitor", a spus ministrul olandez de Externe, citat de Agerpres.

El a adăugat că există perspective pozitive în ceea ce privește aderarea României la Schengen, dar nu poate preciza în ce moment se va lua o decizie comună a tuturor statelor membre UE în acest sens.

"Proiectul zonei Schengen încă există, nu a murit. Ceea ce facem acum în Europa se bazează pe cooperare pentru a ne asigura că punem în aplicare acordul Schengen. Nu înseamnă că nu există tensiuni, cum vedem acum în criza refugiaților, spuneam că, din punct de vedere temporar, este un avantaj pentru România că nu face parte din zona Schengen, dar nu este ceva pe termen lung, trebuie să fie decis de Consiliul European în baza aspectelor juridice și asupra stadiului de pregătire a României și trebuie să aplicăm mecanismele de verificare pe care le avem. Credem că există perspective pozitive, nu știu însă în ce moment se va decide de către toate țările împreună", a precizat oficialul olandez.