Olanda acuză constant România. La mijloc este un contract de 1,6 miliarde de euro

Olanda acuză constant România. La mijloc este un contract de 1,6 miliarde de euro

Olanda a devenit inamicul public al României în forurile europene în condițiile în care socialistul Frans Timmermans își dorește să ajungă președintele Comisiei Europene, iar pentru asta ar avea nevoie și de voturile social-democraților români, pe care îi critică în mod constant. Fostul președinte Traian Băsescu a făcut o cronologie a atacurilor venite din Țara Lalelelor și a legat vehemența politicienilor de aici de un interes economic.

Senatorul PMP vorbește tranșant de „Filiera Olandeză” și subliniază: „Eu nu-i spun filieră mafiotă”.

În opinia fostului președinte, evenimentele s-au succedat în acest fel:

1. Pe data de 12 Septembrie 2018, ne vizitează intempestiv Mark Rute, Premierul Olandei, care vine pentru câteva ore la Bucureşti pentru a da o declaraţie în care spunea că suntem o ţară coruptă, deci NU Schengen.

Ne puteți urmări și pe Google News

2. Pe 01 Octombrie 2018, în Comisia LIBE a Parlamentului European, olandezul Frans Timmermans pulverizează pur şi simplu România printr-un raport despre corupţie şi stat de drept, raport împănat cu destule inadvertenţe;

3. Pe 22 Octombrie 2018, Raportul Final al Comisiei de la Veneţia vine şi susţine inadvertenţele din raportul Timmermans, ba este chiar la un pas să ceară modificarea Constituţiei. Raportor a fost olandezul Martin Kuijer.

4. Pe 26 Octombrie 2018, compania olandeză Damen, suspectată şi anchetată pentru corupţie, se aştepta să primească un contract de 1,6 miliarde euro de la Guvernul României. Decizia a fost amânată până pe 15 Noiembrie 2018.

„Eu nu cred că „prea cinstiţii” olandezi Mark Rutte, Frans Timmermans şi Martin Kuijer s-au concertat pentru a face presiuni asupra Guvernului României în perspectiva acordării contractului de 1,6 miliarde euro către firma olandeză Damen, mai ales că aceasta este suspectată şi anchetată pentru corupţie. Nu cred nici că fotografiile apărute în presă cu Mark Rutte şi proprietarul Damen au semnificaţie nu...sunt doar aşa...ca să nu greşim câştigătorul. Mă aştept ca „prea cinstiţii” olandezi Mark Rutte şi Frans Timmermans să acuze România de corupţie dacă „penalii” de la Damen ar primi contractul de 1,6 miliarde euro pentru armată. Dacă vrem în Schengen, eliminăm olandezii „penali” de la Damen”, a declarat Traian Băsescu.

Contactat de Evenimentul zilei, președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că el a atras atenția încă de anul trecut asupra „afacerii corvetelor”.

Câștigătorul contractului va fi cunoscut în 15 noiembrie, potrivit MapN.

În noiembrie 2016, Guvernul României, condus pe atunci de Dacian Cioloș, a aprobat o Hotărâre de Guvern prin care era selectat producătorul olandez Damen să construiască aceste corvete, la Șantierul din Galați cu 1,6 miliarde de euro, decizie anulată de premierul Sorin Grindeanu.