Evenimentul Zilei > International > Oficialii de la Kiev vorbesc despre înlăturarea lui Putin și spun că războiul se va încheia cu victoria Ucrainei
Oficialii de la Kiev vorbesc despre înlăturarea lui Putin și spun că războiul se va încheia cu victoria Ucrainei

Oficialii de la Kiev vorbesc despre înlăturarea lui Putin și spun că războiul se va încheia cu victoria Ucrainei

Consilierul șefului biroului președintelui Volodimir Zelenski a declarat că războiul se va încheia doar cu victoria Ucrainei. Mykhailo Podoliak spune că țara va lupta pentru eliberarea teritoriilor indiferent dacă Vladimir Putin va mai fi sau nu în fruntea Federației Ruse.

Războiul se va încheia cu o victorie a Ucrainei sub conducerea președintelui Volodimir Zelenski. Afirmația a fost făcut de consilierul șefului biroului președintelui, Mihailo Podoliak, într-un interviu acordat BBC. Oficialul a mai spus și că Ucraina va lupta pentru eliberarea tuturor teritoriilor indiferent cine se va afla la conducerea Federației Ruse.

„Nu ne pasă cine este de partea asta (n.r. Moscova). Întreaga elită politică rusă se află într-o stare de propagandă ușor inadecvată și nu contează care dintre ei o să fie succesorul (n.r. lui Putin). Dar cred că de îndată ce Rusia va suferi o serie de înfrângeri tactice semnificative pe câmpul de luptă, vor începe anumite procese conflictuale care pot duce la o configurație diferită a puterii în Rusia. Mai exact este posibil să fie alți lideri, cel puțin temporar, în fruntea Federației Ruse”, a spus Mykhailo Podoliak, potrivit sursei citate.

Victoria, singura soluție

Oficialul ucrainean a mai spus că oamenii au decis de comun acord cu autoritățile că războiul se va încheia doar cu victoria Kievului și eliberarea completă a teritoriilor și că sunt dispuși să plătească prețul acestui conflict, chiar dacă asta înseamnă să moară în luptă.

Dacă ucrainenii decid că vor să renunțe la luptă, trebuie să fie conștienți că acdest lucru poate pune capăt existenței Ucrainei ca stat independent, a mai spus Mykhailo Podoliak, potrivit stiripesurse.ro.

Luptele continuă

Ucraina a raportat marţi bombardamente ruseşti în zona liniei frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinuit reciproc pentru loviturile din weekend asupra centralei nucleare din Zaporojie, relatează Reuters.

Confruntări violente au fost semnalate în localităţile din prima linie din apropierea oraşului Doneţk (est), iar oficialii ucraineni afirmă că trupele ruse încearcă să preia controlul asupra zonei miniere Donbas.

În jurul Harkovului, în nord-est, forţele ucrainene au preluat controlul asupra localităţii Dovghenke, de unde i-au alungat pe ocupanţii ruşi, înaintând acum spre Izium, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici, într-un video postat pe YouTube.

Rușii nu prea înaintează

În sud-est, podul-cheie Antonovski peste fluviul Nipru, în regiunea Herson, a fost din nou vizat de forţele ucrainene care încearcă să perturbe liniile de aprovizionare ruseşti. Acesta ar fi fost avariat, dar informațiile nu au fost confirmate oficial.

Rusia a continuat să se concentreze pe întărirea poziţiilor sale defensive din sudul Ucrainei, desfăşurând în acelaşi timp atacuri asupra poziţiilor Kievului în regiunea Doneţk (est), indică marţi Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic privind evoluţia situaţiei pe frontul din Ucraina. Potrivit acestei ultimei informări rușii nu prea reușesc să înainteze, potrivit Agerpres.