Evenimentul Zilei > Actualitate > Oficialii CNAIR fac acuzații grave: pe lotul trei de autostradă Lugoj – Deva, s-a „umblat” la asfalt
Oficialii CNAIR fac acuzații grave: pe lotul trei de autostradă Lugoj – Deva, s-a „umblat” la asfalt

Oficialii CNAIR fac acuzații grave: pe lotul trei de autostradă Lugoj – Deva, s-a „umblat” la asfalt

Pe lotul trei de pe Autostrada Lugoj Deva, straturile de asfalt sunt mai subțiri decât proiectul aprobat de CNAIR.

Situația pe lotul trei al autostrăzii Lugoj-Deva este una dezastruoasă, susțin surse oficiale din cadrul CNAIR. Dincolo de lucrările de proastă calitate, care au împiedicat efectuarea recepției, cea mai gravă problemă este legată de grosimea straturilor de asfalt, mai subțire decât ce s-a stabilit în proiectul de execuție. CNAIR vorbete despre neconformități, în realitate lucrurile fiind de natura penalului.

În raportul de preinspecție este trecut faptul că cele trei straturi de asfalt au grosimi necorespunzătoare. ”A fost adus geo radarul de la CESTRIM, laboratorul central al CNAIR, și s-au efectuat 21 de măsurători. În 19 dintre aceste măsurători au fost descoperite neconformități legate de grosimea stratului de asfalt. Legislația în vigoare nu mai permite toleranțe în minus la grosimea stratului de asfalt”, a declarat un oficial al CNAIR.
Mai exact, în proiect se prevede că grosimea stratului de bază este de opt centimetri, al celui de uzură de șase centimetri și al celui de uzură de patru centimetri. ”Grosimea diferă la toate cele trei straturi și este doar în minus. În medie, cam 1.5 centimetri în minus. S-a dispus remedierea acestei probleme dar este greu de făcut în zece zile acest lucru. Nu au când să frezeze și să se apuce de reasfaltare. Atunci, singura soluție posibilă este să facem o determinare financiară a cantităților de asfalt care lipsesc și care au fost plătite de CNAIR. Constructorul va fi chemat la negocieri iar suma care rezultă va fi scăzută din contract”, a mai spus oficialul CNAIR, în exclusivitate pentru EvZ.

Misterul facturii de 73 de milioane de lei

La momentul recepției lotului 4, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a spus că CNAIR a emis o factură de penalizări, pentru lucrările prost executate de constructortul lotului 3, asocierea S.C. Teloxim Con S.R.L. -COMSA S.A. – Aldesa Construcciones S.A.- Arcadis Eurometudes S.A., în valoare de 73 de milioane de lei. ”De altfel, a fost facturată și o penalitate de 73 de milioane de lei către acest constructor, deși penalitatea fusese stabilită încă din 2017. O să investighez de ce acea factură de penalităţi nu s-a pus în aplicare în 2018 de către fostul management, pentru că este un lucru foarte periculos. Eu am înţeles că nu vrem să băgăm în incapacitate de plată anumiţi antreprenori, dar, pe de altă parte, dacă acei antreprenori nu fac ce trebuie să facă când vine vorba de calitate”, a spus Cuc, în urmă cu două săptămâni.

Adevărul despre această factură, este unul simplu: suma de bani nu a fost executată niciodată, din motive lesne de înțeles. Oficialul CNAIR, a cărui identitate nu o vom dezvălui, a declarat că mai există o a doua factură de penalizări în sumă de 6.3 milioane de lei, care, de asemenea, nu a fost executată niciodată. ”Când trebuiau executate cele două facturi, fostele conduceri ale CNAIR se opuneau categoric. Tot timpul veneau cu motivul că nu putem supăra constructorul și că există riscul ca acesta să plece de pe șantier. Și uite așa, facturile de aproximativ 17 milioane de euro nu au fost executate”, a mai spus oficialul CNAIR.

Și mai ciudat este faptul că dirigintele de șantier a aprobat lucrările neconforme descoperite pe lotul trei, drept pentru care CNAIR va depune o plângere penală.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: