Takeshi Kasai, director regional pentru Pacificul de Vest în cadrul OMS, spune că, orice măsuri s-ar lua, riscul de transmitere în regiune nu va dispărea atât timp cât va continua pandemia.

”Epidemia este departe de a fi încheiată în Asia şi Pacific. Aceasta va fi o luptă pe termen lung şi nu putem coborî garda. Avem nevoie ca fiecare ţară să continue să se pregătească pentru transmiterea comunitară pe scară largă”, a spus Kasai în cadrul unei informări de presă online.

Ţările cu resurse limitate sunt prioritare, cum ar fi naţiunile din zona Pacificului, a mai spus Kasai, întrucât acestea trebuie să trimită mostre către alte ţări pentru diagnostic, iar restricţiile de transport îngreunează acest demers.

Potrivit OMS, nicio ţară nu este în siguranţă deoarece coronavirusul va ajunge în cele din urmă peste tot. ”În timp ce ţările şi zonele din această regiune au demonstrat cum să se aplaneze curba, focarele continuă să apară în locuri noi, iar importarea rămâne un motiv de îngrijorare”, a declarat consilierul tehnic al OMS, Matthew Griffith. Deși centrul epidemiei este momentan în prezent în Europa, acesta se va muta cel mai probabil în alte regiuni, a mai arătat Griffith.

Noul coronavirus a apărut prima dată în centrul Chinei, în toamna anului 2019. Până în prezent au fost înregistrate peste 770.000 de cazuri la nivel mondial, Statele Unite, Italia şi Spania depăşind numărul infecţiilor confirmate în China continentală.

Sursa: Agerpres.ro