Evenimentul Zilei > International > Oficial francez: România a făcut progrese pentru integrarea în spațiul Schengen
Oficial francez: România a făcut progrese pentru integrarea în spațiul Schengen

Oficial francez: România a făcut progrese pentru integrarea în spațiul Schengen

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene din Ministerul francez de Externe, Harlem Desir, s-a întâlnit, ieri, cu ministrul de Externe, Titus Corlățean, cu ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, și cu cel al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

 El a vizitat Centrul pentru Tehnologii Avansate Laser și Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele, unde a primit, printre altele, asigurări că blocajul birocratic al proiectului de construcție a celui mai puternic laser din Europa va fi depășit în următoarele zile, când se vor primi avizele necesare de la Apele Române. Lucrările trebuie finalizate în 2015, iar o parte a finanţării este de la Comisia Europeană (180 de milioane de euro) și o parte de la firma franceză Thales (60 de milioane).

Situația romilor, mai bună

Pe de altă parte, oficialul francez a declarat că Franța înțelege importanța pentru România a integrării în spațiul Schengen și este foarte atentă la această problemă, în special pentru prima etapă, de aderare cu frontierele aeriene. Decizia trebuie luată în unanimitate de liderii europeni, chiar dacă evaluarea Comisiei Europene a arătat progresele importante făcute de România, „mai este nevoie de puțină muncă și coordonare între servicii”.

În privința romilor din România, o problemă în Franța ultimilor ani, Desir spune că situația s-a ameliorat foarte mult. După ce a dat greș planul autorităților franceze, prin care romii primeau bani ca să se repatrieze, dar apoi se întorceau în Franța, colaborarea între Ministerele de Interne din cele două țări a funcționat.