Evenimentul Zilei > Social > Obligațiile celor care dețin un câine. Amenzi de sute de lei de la Garda de Mediu dacă nu le respectă
Obligațiile celor care dețin un câine. Amenzi de sute de lei de la Garda de Mediu dacă nu le respectă

Obligațiile celor care dețin un câine. Amenzi de sute de lei de la Garda de Mediu dacă nu le respectă

Cei care dețin un animal de companie și îl scot la plimbare în afara spațiilor special amenajate, respectiv pe spațiul verde dintre blocuri, pot risca amenzi de sute de lei, aceasta fiind considerată o contravenție. De asemenea, potrivit legislației în vigoare, cei care vor să aibă un câine trebuie să respecte o serie de obligații.

Prin urmare, stăpânii care își plimbă câinele pe spațiile verzi, neamenajate special pentru ei, pot să primească amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei, pentru persoanele fizice, și amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoanele juridice.

Ce obligații au cei care dețin un câine

Cei care au un câine trebuie să știe că este interzisă plimbarea acestora pe spațiile verzi cum ar fi în parcuri (care nu sunt destinate lor), grădini, scuaruri, fâșii plantate sau păduri de agrement. Totodată, cei care au un animal de companie au obligația de a utiliza pungi pentru colectarea dejecțiilor.

Proprietarii și deținătorii de câini au, de asemenea, obligația de a menține igiena în spațiile publice, în spațiile adiacente acestora, în holurile și căile de acces ale spațiilor locative.

Potrivit Legii privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, persoanele fizice și persoanele juridice răspund contravențional, dacă își plimbă sau îmbăiază câinii sau alte animale în afara spațiilor amenajate.

De asemenea, cei care dețin un câine ce aparține rasei comune trebuie să își sterilizeze animalul. În plus, acesta trebuie microcipat. În cazul în care proprietarul nu se conformează, riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Obligația de sterilizare se aplică și în cazul puilor câinilor de rasă comună.

Toți câinii trebuie să fie înregistrați

Pe lângă celelalte obligații, proprietarii sau deținătorii temporari ai unor câini trebuie să îi înregistreze în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân. De asemenea, este obligatorie consemnarea în carnetele de sănătate ale câinilor a numărului microcipului, a sterilizării, în cazul câinilor de rasă comună și al metișilor acestora, iar în cazul celor exceptați de la sterilizare, motivele medicale pentru care au fost exceptați.

Amenzile pentru cei care nu își înregistrează câinii este cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei.

Vor primi amenzi și cei care își maltratează animalele. Astfel, au fost înăsprite amenzile pentru cei care tăie urechiile, coada sau îndepărtează chirurgical ghearele unui animal. Pedepsele constau în închisoare de la șase luni și până la trei ani sau amendă.