Evenimentul Zilei > EVZ Special > OANA PELLEA răspunde atacului BRUTAL în care era acuzată că „se MILOGEA de PONTA să primească BANI pe o pocnitoare de proiect”. Actrița dezvăluie ADEVĂRUL în legătură cu „zecile de mii de euro” primite pentru un act cultural dedicat poetului Gellu Naum
OANA PELLEA răspunde atacului BRUTAL în care era acuzată că „se MILOGEA de PONTA să primească BANI pe o pocnitoare de proiect”. Actrița dezvăluie ADEVĂRUL în legătură cu „zecile de mii de euro” primite pentru un act cultural dedicat poetului Gellu Naum

OANA PELLEA răspunde atacului BRUTAL în care era acuzată că „se MILOGEA de PONTA să primească BANI pe o pocnitoare de proiect”. Actrița dezvăluie ADEVĂRUL în legătură cu „zecile de mii de euro” primite pentru un act cultural dedicat poetului Gellu Naum

Săptămâna trecută, un război surd și parcă fără miză a izbucnit între Mirel Palada, sociolog și fost consilier guvernamental, și actrița Oana Pellea

Scurt istoric al scandalului

Dezamăgită de rezultatele alegerilor, actrița Oana Pellea și-a anunțat, zilele trecute, prin intermediul unui mesaj, retragerea „într-un ținut imaginar, un ținut guvernat de bun simț, cinste, educație, cultură”.

Mesajul complet al artistei, îl regăsiți mai jos:

„Meșterul Beligan se retrăsese într-un ținut imaginar numit Beligania, înconjurat de cărțile sale, de visuri, guvernat de legile sale de bun simț, de cultură… Îi urmez modelul… Mă retrag într-un ținut imaginar, deocamdată fără nume… Dar guvernat de bun simț, cinste, educație, cultură… Nu mă regăsesc în România de azi… Și atât. Nu, nu se numește retragere, se numește supraviețuire. Știu, e doar o soluție tristă, pentru a nu participa la ce se întamplă azi…”.

Proiect de zeci de mii de euro

Pare uluitor, dar mesajul Oanei Pellea l-a înfuriat la culme pe Mirel Palada (foto sus), sociolog și fost consilier guvernamental, care i-a răspuns actriței printr-un atac vulgar: „Văd că lui Oana Pellea îi e greață de comuniști. S-o întrebe cineva, vă rog, ce stare de spirit avea când se milogea de Ponta să-i dea niște bani pe nu mai știu ce pocnitoare de proiect. Parcă se întâmpla la mine în birou. Parcă îmi aduc aminte. Parca am și eu o stare de spirit în privința asta. Parcă tot greață…”.

Înfierbântat, Palada a continuat: „Sânt sigur că dânsa a dat dovadă de bun simț atunci când cu o mână lua banii de la kaghebiștii de pesediști, iar cu cealaltă era ocupată să se vaite de catastrofă. Sânt sigur că dânsa e cinstită atunci când spune că suferă groaznic de pe urma pesediștilor. Suferă, suferă. O, cum să nu! Suferă cel puțin de cîteva zeci de mii de euro, vă spun eu. Mi-o aduc perfect aminte cum suferea la mine în birou atunci când a aflat că proiectul a fost aprobat și va primi finanțare. (…) Dânsa a pierdut un prilej foarte potrivit să tacă și să cugete. Eu așa știu că ar fi trebuit să facă. Eu așa am învățat la țară, acolo de unde vin”.

Inițial, la o zi după delirul lui Palada, Oana Pellea a evitat polemica: „Nu îi voi răspunde domnului Mirel Palada… Voi face însă unele clarificări necesare pentru a respecta adevărul. Nu astăzi”.

Și fata lui Amza Pellea s-a ținut de cuvânt. Vă prezentăm reacția completă a Oanei Pellea:

„Clarificări de dragul adevărului:

Nu am cerut și nu am primit niciodată ajutor de la niciun partid.

„Pocnitoarea de proiect” a fost celebrarea celui mai mare poet român suprarealist, Gellu Naum, în anul centenarului domniei sale.

Am fost invitată la Cotroceni de Ziua Europei. Acolo am vorbit mai multor persoane despre ideea unui turneu internațional cu spectacolul Naum, pentru marcarea celor 100 de ani de la nașterea poetului. 
Domnul Ponta a auzit despre ideea acestui proiect și s-a arătat interesat, in calitatea sa de Șef al Guvernului, pe vremea aceea.
Nu m-am întâlnit niciodată cu domnul Ponta decât atunci și am schimbat 3 fraze.
A doua zi am fost invitată la Guvern. 
Am vorbit cu un purtător de cuvânt al Guvernului Romaniei. 
Mi s-a spus că domnul Ponta dorește sa afle mai multe despre acest proiect cultural în eventualitatea acordării unui sprijin guvernamental pentru realizarea acestui turneu internațional. 
Am rugat purtătorul de cuvânt să-i mulțumească domnului Ponta pentru interesul arătat.

Spectacolul Naum este o producție UNTEATRU găzduită la București de către Teatrul Metropolis și realizată cu ajutorul unei bănci și al Fundației Gellu Naum.
S-a întocmit dosar de prezentare proiect, buget…a lucrat o echipă intreagă. 
Spectacolul Naum a fost prezentat de Ziua Limbii Române la Stockholm si mai pe urmă la Londra. Spectacolul s-a jucat în limba româna cu supratitrare în limba engleza.

Turneul a fost înscris în Programul Guvernamental de Promovare a Imaginii si Culturii României.

Turneul a fost efectuat cu sprijinul Guvernului României si al Institutului Cultural Român.
A fost un real succes. Există materiale, cronici, etc (pentru cei interesați).

De fiecare dată am specificat susținerea Guvernului si am mulțumit pentru sprijinul acordat de Guvernul României.
Guvernul României nu slujeste un partid, ci tara și susține și desfășoară programe culturale.

În altă ordine de idei, vreau să specific că nu primesc salariu de la Statul Român din 1999, fiind liber profesionistă
În prezent joc la 3 teatre pe bază de contract.

Clarificările respective le consider necesare, nu pentru a da socoteală (căci nu am de ce si nici cui), ci pentru a respecta adevărul faptic.
Acestea fiind zise… consider acest subiect închis si vă invit cu mare drag la cele 5 spectacole pe care le joc în prezent in București, în țară sau în străinătate”.