Evenimentul Zilei > Actualitate > Oamenii din întreaga lume trăiesc cu ŞASE ani mai mult. Vezi cui datorăm asta!
Oamenii din întreaga lume trăiesc cu ŞASE ani mai mult. Vezi cui datorăm asta!

Oamenii din întreaga lume trăiesc cu ŞASE ani mai mult. Vezi cui datorăm asta!

Speranţa de viaţă a populaţiei lumii a crescut cu şase ani din 1990.

Datele statistice furnizate de 188 de ţări arată că speranţa medie de viaţă a crescut de la 65,3 ani în 1990 la 71,5 ani în 2013, se arată într-un amplu studiu publicat joi în revista medicală britanică The Lancet şi preluat de AFP, conform Agerpres.

Pentru bărbaţi, speranţa de viaţă a crescut în medie cu 5,8 ani între 1990 şi 2013, în timp ce pentru femei, creşterea medie este de 6,6 ani.

"Progresele realizate în faţa unui număr mare de boli şi afecţiuni sunt bune, ba chiar remarcabile, dar putem şi trebuie să facem mai mult", a declarat autorul principal al studiului şi profesor la Universitatea Washington, dr. Christopher Murray.

Potrivit cercetătorilor, în ţările bogate, scăderea numărului deceselor provocate de cancer şi de bolile cardiovasculare a condus la creşterea speranţei de viaţă, în timp ce în ţările sărace, progresul se explică în principal prin scăderea numărului de decese în rândul sugarilor şi copiilor din cauza diareei sau a bolilor respiratorii.

Cu toate acestea, la copiii de sub cinci ani, infecţiile respiratorii, malaria şi diareea rămân principalele cauze ale mortalităţii şi ucid în fiecare an aproape 2 milioane de copii cu vârste cuprinse între 1 lună şi 5 ani.

Pe de altă parte, trendul ascendent al speranţei de viaţă maschează o creştere a numărului de cazuri la anumite boli, cum ar fi în special cancerul de ficat cauzat de hepatita C (+ 125%), tulburările grave ale ritmului cardiac ( +100%), bolile legate de consumul de droguri (+ 63%), insuficienţa renală cronică (+37%) şi diabetul (+ 9%).

Studiul, finanţat de Fundaţia Gates, a fost realizat în pofida lacunelor semnificative din datele privind cauzele de deces din unele ţări, în special India, conform sursei citate.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: