L-am cunoscut la piață, unde o ajută pe o doamnă din Oltenia să vândă pepeni. Și-a mai luat un suflet lângă el, o fată de 15 ani, pe Lili. El spune că sunt căsătoriți, ceea ce i-a atras, în mod justificat, fără cunoașterea împrejurărilor, oprobiul public. Nu sunt căsătoriți, este prietena lui. De fapt, Iancu a salvat-o pe acea fată dintr-o familie numeroasă, care nu i-a oferit nimic în afară de viață și care ar fi ajuns, poate, pe centura orașului. Iancu este harnic, cuviincios, educat, „cu frică de Dumnezeu și rușine de oameni”.

Lili pare adusă din junglă, dar a început să priceapă că nu-i bine cum știe ea. Iancu îi spune să le zâmbească clienților, o dojenește în șoaptă când aruncă resturi pe jos, le ridică și se duce cu ea să-i arate că există coș de gunoi. Și, mai ales, îi spune că trebuie să meargă la școală. El a făcut Profesionala și crede că și ea ar putea învăța să ajungă croitoreasă sau vânzătoare, „sau orice ar putea ea să lucreze, ca fată”. Am discutat cu un prieten care mi-a promis că va încerca să-l angajeze pe Iancu la el, la firmă.

Când i-am spus că există posibilitatea să aibă un loc de muncă sigur i s-a luminat fața; parcă tocmai primise vestea că va pleca întro vacanță exotică. Sâmbătă, i-am găsit pe o terasă a unui local modest din oraș. Aveau în față ceva de mâncare. Când m-a văzut, Iancu a dat să se ridice, apoi mi-a spus, ca o scuză: „Ne-a dat doamna liber câteva ore și am venit să mă tund dacă merg luni la domnul acela cu lucrul. Și am adus-o și pe Lili, să vadă orașul și să mănânce ceva”. Pe mine m-a impresionat teribil povestea lui și-l apreciez pentru toate eforturile pe care le face pentru a șterge invizibila și nedreapta etichetă a celui crescut la Casa de copii, „de care nu se va alege nimic în viață”. Și, cred că cea mai grea misiune a lui este să ne convingă, pe noi, că este un om bun.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.