Evenimentul Zilei > Actualitate > O superbacterie rezistentă la toate antibioticele, descoperită la un pacient din Danemarca
O superbacterie rezistentă la toate antibioticele, descoperită la un pacient din Danemarca

O superbacterie rezistentă la toate antibioticele, descoperită la un pacient din Danemarca

O echipă de cercetători a descoperit o bacterie capabilă să reziste la toate antibioticele de piață. Aceasta ar fi prezentă în Danemarca din 2012 ;i a fost identificată inclusiv în alimente, scrie directmatin.fr, preluând un articol al publicației The Lancet.

Bacteria, care este o tulpină de E.coli (sau colibacil), ar fi devenit "imună" în urma unei mutații a genei MCR-1, potrivit cercetătorilor de la Universitatea tehnică daneză din Copenhaga, anunță Agerpres. Mutația o face rezistentă până și la la colistină, antibiotic foarte puternic, utilizat, inclusive în România, la tratarea infecțiilor grave.

Potrivit cercetărilor, bacteria a fost descoperită la un pacient care suferea de o infecție a sângelui. Prezența sa ar putea fi, însă, mult mai întinsă, bacterii conținând gena MCR-1 fiind depistate în eșantioane prelevate din alimente importate în perioada 2012 – 2014.

Cercetătorii danezi se tem că această "superbacterie" poate fi răspândită în Europa, pentru că, deși bărbatul infectat nu a călătorit în străinătate, hrana în care a fost identificată a fost importată din Germania. În plus, bacteria ar fi aceeași ca cea descoperită în urmă cu câteva zile în China, la porci, mai scrie directmatin.fr.