Printre altele, Barna a declarat: ”Cazul Galați arată că tragedia din Caracal nu a fost singulară, ci dovedește că un sistem întreg nu mai funcționează (…) Eu am intrat în politică în urmă cu trei ani tocmai din acest motiv, nici nu credeam că o să candidez la prezidențiale. Uneori stau și eu și mă întreb cum am ajuns aici, să candidez. Mă oprește lumea pe stradă și îmi spune ”Să nu ne dezamăgiți” și pleacă mai departe. E o responsabilitate enormă”, a spus liderul USR.

Despre cazul Caracal, Barna a spus că simte, mai degrabă, o ”revoltă interioară” și că statul nu mai funcționează:

”E o revoltă interioară. E foarte facil să spui că sunt niște incompetenți. Dar dincolo de asta, statul nostru nu mai funcționează. Oamenii nu mai au încredere în țară (…)”

Întrebat fiind ce ar fi făcut dacă era președintele României și cum ar fi reacționat în cazul Caracal, Dan Barna a spus:

”Probabil că aveam o viteză mai mare de reacție, o convocare mai rapidă a CSAT. Președintele Iohannis este un om bun, în regulă, dar face parte din vechea clasă politică care a adus România aici (…) Vreau să cred că dacă eu aș fi fost președinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat (…) Ar trebui să înțelegem că ignoranța și neglijența generează efecte și ucid”.

Despre pozele electorale pe care Klaus Iohannis le-a făcut alături de copii în timp ce ancheta din Caracal scotea la iveală detalii șocante, Dan Barna a spus că dovedește ”un slab profesionalism al echipei de campanie” care a ales un moment nepotrivit pentru fotografii. Barna nu a fost agresiv cu președintele Iohannis, ci a spus că, de fapt, e vorba de o decizie mai puțin inspirată a echipei sale de campanie.