Evenimentul Zilei > Social > O româncă stabilită în Canada îşi face casă din cânepă
O româncă stabilită în Canada îşi face casă din cânepă

O româncă stabilită în Canada îşi face casă din cânepă

O româncă stabilită de 17 ani în Canada s-a hotărât să se întoarcă pe meleagurile natale. Casa pe care şi-o construieşte într-un sat din judeţul Buzău nu este nici pe departe una obişnuită. Construcţia este ridicată după o tehnologie puţin cunoscută în România, dar destul de des folosită în Occident. Este vorba despre un imobil ai cărui pereţi sunt realizaţi din cărămizi obţinute dintr-o combinaţie între puzderia de cânepă, liant de var şi apă.

Folosită în mod tradiţional pentru realizarea unor ţesături, cânepa poate deveni foarte uşor material de construcţie. Cel puţin aşa demonstrează o româncă stabilită de mai mult timp în Canada care a hotărât să îşi ridice pe meleaguri buzoiene o casă realizată din acest tip de cărămizi. Mulţi voluntary, din întreaga ţară, s-au arătat interesaţi de proiect aşa că neobişnuita construcţie a început déjà să capete contur, potrivit digi24.ro.

Stabilită de 17 ani în Canada, Mihaela Spulber a decis să-şi construiască o casă în ţara natală. A ales un sat din judeţul Buzău şi o tehnologie puţin cunoscută în România, dar tot mai mult folosită în Occident.

Mihaela Spulber a declarat pentru digi24.ro că “o combinaţie între puzderia de cânepă, liant de var şi apă este ideală pentru ridicarea unei case în primul rând pentru că nu costă mult, este ecologică şi nu ia foc. Amestecul se face la faţa locului şi se umple în cofraje. Trebuie menţionat că puzderia de cânepă este un produs secundar din industria cânepii”.

Cărămizile obţinute din resturile mărunţite ale tulpinilor de cânepă oferă un grad mai mare de izolare termică decât materialele folosite în mod tradiţional în construcţii. De asemenea, nu poluează şi nu iau foc.

Cei implicaţi în construirea casei sunt încântaţi de tehnologie. Florin Dumitru, unul dintre constructorii citaţi de sursă, a declarat că, în ceea ce-l priveşte, “la început a fost aşa o curiozitate să vedem cum arată şi încă mai sunt curios să vedem până la sfârşit”.

Locuinţa din cânepă este ridicată de voluntari din toate colţurile ţării, care au aflat de proiect din postările pe Facebook ale proprietarei.

Anca Negrilă, voluntar: Facem o drumeţie de vreo 3 luni de zile şi am zis hai să ne băgăm şi noi în asta, mai învăţăm ceva. Daniel State, voluntar: Îmi place că are atenţie la mediu, este ecologic, şi mereu am avut un interes pentru aşa ceva. Ovidiu Toşa, tâmplar: De vreo doi-trei ani mă gândesc la asta, sunt constructor, sunt tâmplar, cânepa este un produs care în momentul de faţă începe să fie revoluţionar.

Casa ar putea fi finalizată anul viitor. Pentru construcție au fost cumpărați 400 de baloți de puzderie de cânepă, care au costat aproape 9.000 de lei.