O rezervare greşită costă mai mult decât biletul de avion

O rezervare greşită costă mai mult decât biletul de avion

Taxa de modificare a datelor unui pasager sau ale unui zbor pot sări de 50 de euro dacă greşelile din rezervare nu sunt observate în aceeaşi zi.

Modificarea datelor unui bilet de avion vă poate costa şi dublul sumei plătite pe el, de cele mai multe ori, indiferent dacă vorbim despre o companie low-cost sau despre una care efectuează curse de linie. Legea dă dreptul firmelor de transport aerian să ceară bani pentru modificarea acestor date, sumele fiind stabilite de fiecare companie în parte.

"Modalitatea de schimbare a datelor din biletul de avion, indiferent că vorbim despre datele de identificare ale pasagerului - nume, prenume, CNP - sau despre datele zborului se raportează la termenii şi conditiile companiei cu care acesta a încheiat contractul de transport, tarifele aplicabile fiind cele stabilite de companie", afirmă Elena Moise, avocat al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Taxele percepute sunt cu atât mai mari cu cât preţul plătit iniţial pe bilet a fost mai mic. Există situaţii în care modificarea numelui de pe biletul de avion să nu poată fi făcută, indiferent de cât sunteţi dispuşi să plătiţi. De regulă însă datele zborului pot fi schimbate contra cost, însă este foarte posibil să fie mai ieftin să cumpăraţi un alt bilet.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un contract între compania aeriană şi pasager

Rezervarea unui bilet de avion este considerată a fi un contract încheiat între companie şi pasager, iar modificarea lui poate da mari bătăi de cap. Acesta este şi cazul unui client al unei companii aeriene low-cost, care a greşit un nume.

"Am făcut o rezervare pentru un zbor în martie, pentru patru persoane, şi, din greşeală, celei de-a patra persoane i-am greşit numele de familie, celelalte date fiind corecte. A doua zi dimineaţa i-am contactat pe reprezentanţii companiei aeriene şi le-am spus că a fost o greşeală şi îi rog să corecteze, dar mi-au spus că mă costă 80 de euro, mai scump decât biletul de avion", se plânge clientul Adrian Pirău.

50 de euro, modificarea datelor de zbor la companii de linie

"Condiţiile de schimbare a unei rezervări sunt condiţii general valabile, indiferent de tipul operatorului aerian contractat (low-cost ori companie aeriană ce efectuează curse de linie), iar adaptarea lor este un drept rezervat al operatorului aerian, această adaptare fiind notificată prin publicarea termenilor pe site-ul companiei", spune Ramona Dumitru, Customer Relations Representative SC Blue Air Transport Aerian SA.

În cazul companiilor low-cost, schimbarea datelor pasagerului sau a zborului se poate realiza dacă sunteţi dispuşi să achitaţi o taxă de penalizare (cel mai frecvent 40 de euro), la care se adaugă eventuale diferenţe de tarif (diferenţa se va calcula între preţul iniţial achitat şi noul tarif disponibil, în momentul realizării modificării).

Dacă aţi apelat la o companie care efectuează curse de linie există posibilitatea să faceţi modificarea de zbor în schimbul a 50 de euro plus diferenţele tarifare.

"Biletul de călătorie constituie un contract între prestator şi beneficiar, act netransmisibil. De aceea, companiile de linie nu permit schimbarea datelor pasagerului", susţine un responsabil Alitalia.

Pentru schimbarea datei zborului, tarifele variază în funcţie de cât aţi plătit la cumpărare. Cu cât biletul este mai ieftin, cu atât veţi plăti mai mult. Biletele pot fi chiar şi cu 100% mai scumpe. "Dacă cineva cumpără un bilet ieftin şi e nevoit să-l modifice, va ajunge să plătească cât ar fi plătit de la început pentru un tarif mai mare", adaugă responsabilul Alitalia.

În plus, banii ce trebuie plătiţi pentru schimbarea zborului sunt cu atât mai mulţi cu cât se apropie data plecării.

Fără taxe până la schimbarea turei sau la sfârşitul zilei

Există şi situaţii în care mai aveţi o şansă să nu scoateţi bani din buzunar dacă s-a strecurat o greşeală într-o rezervare. Sesizaţi foarte repede eroarea. Pentru unele companii low-cost este de preferat înainte ca tura agentului de ticketing să se fi terminat ori până la sfârşitul zilei.

"Când numele pasagerului este scris greşit sau datele zborului au fost introduse eronat, pasagerii se pot adresa în aceeaşi zi call-center-ului nostru şi, fără taxe suplimentare, pot cere efectuarea modificărilor necesare. Solicitarea se poate face şi on-line şi este operată gratuit, dacă a fost trimisă în aceeaşi zi cu rezervarea", explică Balazs Varro, Corporate Communications Manager Wizz Air.

Greşelile operatorului, remediate fără bani

Sunt şi alte situaţii în care puteţi modifica gratuit câteva litere sau chiar un prenume.

"Există cazuri în care, dintr-o simplă eroare a persoanei emitente a unui bilet de avion, să fie inserat numele pasagerului fără o literă, să fie inversate două litere ori să nu fie complet (lipseşte un prenume). Aceste situaţii sunt rezolvate gratuit, doar de către personalul companiei Blue Air, prin înaintarea unei cereri de corectare a numelui persoanei înscrise pe itinerariul de zbor, solici tare ce trebuie să conţină obligatoriu codul de confirmare a rezervării şi ataşată o copie a actului de identitate unde acest nume este specificat corect", detaliază Ramona Dumitru, de la compania aeriană Blue Air, modalitatea prin care se modifică o greşeală a operatorului.

ALTERNATIVĂ

Serviciu cu sumă fixă pentru orice modificări

Există şi companii aeriene care oferă posibilitatea schimbării datelor de pe bilet ale pasagerilor ori de câte ori aceştia au nevoie, în schimbul unei sume achitate atunci când biletul este achiziţionat.

"Compania Wizz Air permite un nivel ridicat de personalizare a serviciilor prin lansarea unui nou produs, Wizz Flex, ce oferă pasagerilor noştri posibilitatea de a modifica gratuit datele rezervării ori de câte ori doresc. Acest serviciu are un cost de 42 de lei, pe pasager, pe segment şi poate fi achiziţionat în timpul procesului de rezervare", afirmă reprezentantul companiei aeriene low- cost Wizz Air, Balazs Varro.

Oficialul companiei aeriene ţine să precizeze că datele pasagerilor care fac această opţiune pot fi modificate până la trei ore înainte de ora programată de zbor.