Preşedintele SUA a anticipat un ordin executiv care autorizează impunerea de sancţiuni “împotriva foştilor şi actualilor funcţionari ai guvernului turc şi împotriva oricui contribuie la acţiuni destabilizatoare ale Turciei în Siria”.

Într-o notă, Trump a făcut cunoscut că taxele pe oţel vor fi mărite din nou până la 50%, faţă de luna mai şi că ”SUA vor opri imediat negocierile conduse de departamentul de Comerţ, pentru un acord comercial cu Turcia în valoare de 100 de miliarde de dolari”.

În comunicat, Trump a subliniat că a fost “extrem de clar cu preşedintele turc Erdogan: acţiunile Turciei accelerează o criză umanitară atrăgând condiţiile pentru posibile crime de război”. Ofensiva militară a Ankarei în nord-estul Siriei “pune în pericol civili şi ameninţă pacea, securitatea şi stabilitatea în regiune. Turcia trebuie să sigure securitatea civililor, inclusiv minorităţile religioase şi etnice şi mai târziu va putea fi responsabil pentru detenţia teroriştilor ISIS în regiune. Din nefericire Turcia nu pare că are de gând să atenueze efectele umanitare ale invaziei sale”.

Ordinul executiv, a precizat preşedintele american, “va autoriza o amplă serie de consecinţe, inclusiv sancţiuni financiare, blocarea proprietăţilor şi interzicerea intrării în Statele Unite”. Trump, amintind că “Statele Unite şi aliaţii noştri au eliberat 100% din teritoriul nemilosului califat al ISIS”, conform celor relatate de Il Giornale.