Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > O nouă minoritate națională: turnătorii
O nouă minoritate națională: turnătorii

O nouă minoritate națională: turnătorii

Cei mai de ”vază” oameni din societatea noastră sunt prinși în această horă. Curând ei vor deveni o minoritate națională, cu drepturi și obligații.

Am întâlnit și turnători fericiți…Chiar dacă m-am apucat să torn la DNA, sunt cu mult în urma altor ciripitori care și-au asigurat un nume de referință în domeniu. Cum de exemplu Gabriel Marin, bossul de la Omnilogic, care, potrivit DNA, a formulat un denunț pe 7 ianuarie cu privire la fapte de corupție săvârșite împreună cu Dorin Cocoș. Tot potrivit DNA, că acum, de când sunt turnător, mai primesc și eu informații, Gabriel Marin a dat cu subsemnatul și pe alte teme, cum de exemplu dosarele Microsoft și EADS. Ca urmare, acest turnător fericit este în libertate, iar cei pe care i-a pictat ba intră, ba ies din arestul Poliției până își vor primi fericita condamnare.

Acum e drept că turnătoria îi asigură celui care colaborează anumite privilegii. Dar, când mă uit la firma Omnilogic, cred că privilegiile erau mai vechi. De exemplu, în 2010, fostul ministru al Ministerului Comunicațiilor, Gabriel Sandu, un client asiduu al DNA în această perioadă, a semnat cu Omnilogic celebrul contract eRomânia despre care v-am vorbit puțin și în turnătoria mea de acum câteva zile. Portalul acesta este sublim, dar lipsește cu desăvârșire, așa cum au dispărut și câteva milioane de euro care vai, s-au dus, vorba cântecului ”Mai întoarce Doamne roata”. Și pentru că roata se învârte, cam toți responsabilii de contractul eRomânia au acum probleme cu DNA, mai puțin Gabriel Marin.

Dar contractele cu statul ale Omnilogic depășesc imaginația. Pentru că am promis să mă țin de delațiuni, iată un exemplu: Omnilogic a furnizat ”niște” echipamente și servicii de suport tehnic pentru Societatea Națională de Radiocomunicații și în 2007, și în 2008, și în 2009, și în 2010.  Cum v-am obișnuit cu turnătorii modeste, aceste ”niște ceva-uri” de la Omnilogic fac pe la 100 de milioane de euro. Pe același calapod, Omnilogic a mai furnizat, tot așa, ”niște” echipamente și ”ceva” integrare de sisteme IT pentru Ministerul Finanțelor Publice, precum și ”niște servere” pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale, plus cartele speciale și servicii de asistență tehnică. La Ministerul Educației Omnilogic a luat un contract pentru internet în școli, cu Ministerul Administrației tot așa niște treburi bune, la fel și cu mai multe unități militare. Informatizare fără număr și la Autoritatea Națională a Vămilor, la Compania Națională ”Imprimeria Națională”, una peste alta vreo 200 de milioane de euro din contracte cu statul român, trăiască și înflorească pentru unii.

Norocul lui Gabriel Marin că știe să scrie la DNA, că altfel, la ce pomelnic de contracte cu statul avea, nu-l vedeam bine. Tocmai de aceea m-am făcut și eu turnător, că nu se știe în viață când ai nevoie. La o adică, uite că știu să scriu…

 

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: