Creșterea rapidă a SARS-CoV-2 din Anglia pare să indice că transmisibilitatea B16172 o depășește chiar și pe cea a variantei B117, o variantă intitulată Kent, care a ținut Marea Britanie, pe loc, în timpul iernii.

O nouă tulpină

Având în vedere situația îngrozitoare din India, s-ar părea că există posibilitatea ca aceasta să fie motivul pentru care Marea Britanie nu reușește să iasă din starea în care se află. Acest lucru ar putea crea o mare dezamăgire pentru țara care își dorește o vară fără restricții.

În acest context, oamenii de știință nu ar trebui să se grăbească în a face presupuneri până nu sunt siguri de această evoluție. În același timp, dacă nu se dovedește o preocupare constantă asupra problemei, ar putea fi catastrofal în cazul unei evoluții ulterioare.

Indiciile de până acum prezintă o scădere a imunității din cauza B16171, dar nu atât de mare ca cea a variantei B1351. Problema o reprezintă mutațiile unice pe care le are B16172, conform celor de la nationalinterest.org.

Sistemul nostru imunitar produce o structură de anticorpi diferiți, fără să reușească să producă un singur anticorp împotriva virusului. În timp ce mutația virusului ar putea conduce înspre formarea unor anticorpi care ar putea să-i blocheze activitatea, încă ar putea apărea căi prin care virusul să reușească să se lege de corpul uman.

Fiecare dintre noi este unic, la fel ca și sistemul nostru imunitar, astfel încât fiecare răspunde diferit la vaccinul administrat. Dacă sistemul imunitar este foarte bun și produce o mulțime de anticorpi, pierderea câtorva nu ar lăsa corpul fără protecție. Pe de altă parte, dacă corpul nostru nu ar dezvolta suficienți anticorpi, consecințele ar putea fi mai grave.

În acest context, persoanele care în urma vaccinului au reușit să fie protejate, în cazul unei noi variante a virusului, vaccinul ar putea să nu-și mai facă efectul. Până nu vor exista mai multe date privind această evoluție, problema rămâne doar un semn de întrebare, la care mai mulți cercetători încearcă să răspundă.