Evenimentul Zilei > Actualitate > Dezvăluirile făcute de Evenimentul Zilei au produs o undă de șoc în Europa. Magnatul Sanjeev Gupta, anchetat în Marea Britanie
Dezvăluirile făcute de Evenimentul Zilei au produs o undă de șoc în Europa. Magnatul Sanjeev Gupta, anchetat în Marea Britanie

Dezvăluirile făcute de Evenimentul Zilei au produs o undă de șoc în Europa. Magnatul Sanjeev Gupta, anchetat în Marea Britanie

Operațiunile magnatului indian au vizat negocieri suspecte asupra unui acord de finanțare gigant menit să salveze imperiul acestuia de la colaps.

Departamentul de luptă împotriva fraudelor complexe din Marea Britanie (SFO) a lansat o investigaţie asupra imperiului controlat de miliardarul Sanjeev Gupta, pe baza unor suspiciuni de fraudă, tranzacţionare frauduloasă şi spălare de bani, potrivit FT. Evenimentul Zilei a scris, în urmă cu aproximativ doi ani, despre rețeta de îmbogățire personală și de păgubire a statului pe care Gupta o folosește.

Mai mult, în urma unei anchete jurnalistice, reporterii Evenimentul Zilei au dezvăluit inclusiv modul în care fostul combinat Sidex Galați a fost oferit de Mittal către Gupta.  

Ancheta SFO va analiza „finanţarea şi conduita companiilor din cadrul Gupta Family Group Alliance (GFG), și va cerceta inclusiv acordurile de finanţare încheiate cu Greensill Capital UK”.

White Oak Global Advisors urma să cauționeze GPG pentru 200 milioane de lire sterline

Ulterior, White Oak Global Advisors, care a fost de acord să furnizeze o finanțare de urgență de 236 milioane de lire sterline către holdingul australian GFG Alliance și urma să asigure o cauțiune de 200 milioane de lire sterline pentru operațiunile cu oțel ale indianului din Marea Britanie, a menționat că nu mai poate susține ofertele din cauza investigației curente.

În România, Gupta a promit că investește 200 de milioane de euro în Turol Oltenița și că urma să creeze 500 de locuri de muncă. „Au spus că vor să investească 156 de milioane de euro în acea fabrică. Vă daţi seama că pe noi ne-a atras, fiind vorba de un oraş în care nu mai se producea aproape nimic”, și-a amintit Florian Cercel, fost viceprimar al oraşului, pentru Evenimentul Zilei

Invocarea incapacităţii de plată de către GFG Alliance reprezintă unul dintre motivele pentru care managerul de fonduri Greensill Capital a fost nevoit să depună cererea de intrare în insolvenţă.

Acuzațiile SFO și eșecul negocierilor cu White Oak au trimis imperiul GPG al lui Gupta într-o nouă criză.  Conglomeratul de companii, care include Liberty Steel, are 35.000 de angajați în industria oțelului din Țara Galilor până în Australia.

În 2019, miliardarul Sanjeev Gupta a cumpărat combinatul Sidex din Galaţi, pe care l-a transformat în Liberty Galaţi, într-o tranzacţie gigant de 740 de milioane de euro, care a inclus alte 6 unităţi de producţie din Europa.

Greensill avea o expunere de 5 miliarde de dolari pentru conglomeratul GPG al lui Gupta

GFG Alliance s-a confruntat deja cu colapsul din luna martie al principalului său girant bancar Greensill, un grup financiar pentru care fostul premier David Cameron a fost consultant în trecut. Ca urmare, GFG a intrat în insolvență.

Potrivit Financial Times, mai multe facturi suspecte au fost furnizate GFG de către Greensill în schimbul unor sume de bani. GFG a negat orice alegație de acest gen, iar Greensill a declarat că nu are obligația de a examina facturi. Ancheta GFO a fost lansată în urma unor informații ale avertizorilor de integritate

Acum, departamentul care se ocupă cu investigarea fraudelor complexe din Marea Britanie a declanşat investigaţia asupra conglomeratului GFG Alliance în contextul în care presa internaţională a anunțat că există o serie de facturi suspecte, oferite de Gupta finanţatorului Greensill la schimb pentru fonduri. Conform FT, Sanjeev Gupta a respins aceste acuzaţii.

Greensill avea o expunere de 5 miliarde de dolari pentru conglomeratul lui Sanjeev Gupta GFG, când firma a intrat în insolvență în luna martie. Compania a început să invoce incapacitate de plată pe mai multe obligaţii active faţă de Greensill. Avocaţii Greensill au explicat atunci că debutul crizei companiei a venit din pierderea contractului de asigurare.

GFG a anunțat că va coopera cu autoritățile britanice

Conform mai multor documente depuse la tribunal, GFG transmitea într-o scrisoare din 7 februarie că dacă Greensill nu îi va mai finanţa capital de lucru, conglomeratul se va prăbuşi în insolvenţă.

”GFG Alliance notează că SFO – Serviciu De Fraudă din Marea Britanie a anunţat că a deschis o investigaţie asupra GFG Alliance. Noi vom coopera pe deplin pe parcursul acestei anchete. În condiţiile în care aceste acuzaţii sunt subiectul unei investigaţii în curs, nu putem comenta. GFG Alliance continuă relaţiile cu clienţii din jurul lumii şi face progrese în refinanţarea operaţiunilor, care beneficiază de îmbunătăţirile operaţionale făcute pe pieţele de oţel, aluminiu şi fier”, a transms purtătorul de cuvânt al GFG Alliance.

”Regele oțelului” a lansat ample campanii de imagine în România și afaceri dubioase

Așa cum a semnalat EVZ, Sanjeev Gupta s-a aflat într-o campanie de cosmetizare pentru a câștiga bunăvoința sindicatelor, a autorităților române și a politicienilor. În 2018,  la Oltenița, acesta a livrat o plantaţie de lavandă în locul fabricii metalurgice promise.

Iată ancheta exclusivă realizată de EVZ pe acest subiect, care a transmis Comisiei Europene mai multe întrebări legitime legate de afacerile magnatului indian în România. Chiar și investiția de la Sidex are iz de telenovelă.

Miliardarul s-a confruntat cu un scandal chiar în țara sa, India,  în urma unei investiții suspecte.