Evenimentul Zilei > International > O nouă alianță la granițele României? Gestul banal care i-a impresionat pe unguri
O nouă alianță la granițele României? Gestul banal care i-a impresionat pe unguri

O nouă alianță la granițele României? Gestul banal care i-a impresionat pe unguri

Ungaria este interesată de restabilirea relaţiilor de bună vecinatate cu Ucraina, declară ministrul de externe de la Budapesta, Péter Szijjártó.

El s-a arătat mulţumit de faptul că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a exprimat şi în limba maghiară în mesajul de Anul Nou. Drepturile minorităţilor au fost cauza tensiunilor din ultimii ani între cele două ţări.

Péter Szijjártó a arătat într-un comunicat că gestul președintelui Ucrainei a fost unul important și frumos și speră că vorbele acestuia vor fi urmate cât mai curând și de fapte, iar Parlamentul de la Kiev va modifica legile referitoare la educație și folosirea limbilor minorităților, astfel încât maghiarii din Transcarpatia să redobândească drepturile care le-au fost luate.

Péter Szijjártó a subliniat că Guvernul de la Budapesta este pregătit pentru dialogul la nivel înalt și va continua să ofere tot sprijinul necesar pentru ca Ucraina să se poată dezvolta într-un ritm cât mai bun. Relațiile ungaro-ucrainene au fost marcate de unele tensiuni în ultimii ani, după ce Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă lege a educației și un act normativ privind folosirea limbii ucrainene, reprezentanții guvernului de la Budapesta afirmând în mai multe rânduri că vor bloca aspirațiile Ucrainei privind integrarea euro-atlantică, scrie Radio România Actualități.