O combinație imobiliară devine Parcul Grozăvești. Primăria Sectorului 6 a câștigat în instanță litigiul cu investitorii
- Ichim Alex
- 18 martie 2025, 20:00

Incredibil dar adevărat: o ”combinație” imobiliară se transformă în parc. De obicei lucrurile au stat invers în ultimii 30 de ani: parcurile și zonele verzi se transformau în proiecte imobiliare. Astăzi, Primăria Sectorului 6 a reușit să salveze o suprafață de 8 hectare teren. Aici, în apropierea Palatului Cotroceni, va fi amenajat Parcul Grozăvești. Este o veritabilă victorie a simțului civic din administrație, semn că Bucureștiul se vindecă.
Primăria Sectorului 6 a câștigat în instanță procesul împotriva investitorilor imobiliari care vroiau să ridice 23 de blocuri pe cele 5 hectare de teren, pe care le dețin în zonă. Litigiul, care durează de mai mulți ani a avut un deznodământ pozitiv pentru oraș, a anunțat primarul Ciprian Ciucu pe pagina de Facebook.
Terenul viran de la APACA împărțit între Primărie, SRI și investitori imobiliari
Rezultatul din instanță sporește șansele ca actualul teren viran din apropiere Palatului Cotroceni să devină parc. Parcul Grozăvești urmează să fie amenajat pe terenul viran delimitat de Bulevardul Doina Cornea - Bulevardul Iuliu Maniu - Bulevardul Geniului. Adică acea suprafață verde, lăsată în paragină în ultimii 35 de ani, din cauza litigiilor dintre primărie și investitori imobiliari.
Ciprian Ciucu: Am promis că vom salva Parcul Grozăvești. Astăzi am câștigat în instanță. Vă aduceți aminte că m-au dat în judecată cu obligația de a semna documente de urbansim pe PUZ-ul vechi. ISC -ul mi-a și ars niște amenzi pentru că nu am prelungit Certificatul de Urbansim. Dar a meritat! Conștiința este mai importantă decât banii.
În baza deciziei instanței, Primăria poate continua demersurile pentru a prelua terenul în administrare, prin expropieri pe cauză de utilitate publică.
Primul pas a fost făcut pentru salvarea parcului. Nu mai există obligația de a semna în baza unui PUZ anulat. Acum, în următorii ani ar trebui să vedem ce putem face să obținem terenul.
Istoric
Doar 3 din cele 8 hectare ale terenului pe care urmează să fie amenajat viitorul Parc Grozăvești aparțin domeniului public. O parcelă de 1,13 hectare a aparținut Serviciului Român de Informații (SRI) până anul trecut. Suprafața de teren a fost transferată de Guvern către Primăria Municipiului București, la solicitarea Primăriei Sectorului 6.
Primăria Municipiului București și Primăria Sectorului 6 au la dispoziție 24 de luni pentru a realiza obiectivul de construire a unui parc. Altfel, terenul redevine proprietatea statului român și în administrarea SRI. Terenul de 11,382 mp este situat în Bulevardul Doina Cornea, sau „fostul bulevard Vasile Milea”, nr. 5G, sector 6:
Restul suprafeței de teren din Grozăvești - aproximativ 5 hectare - aparține unor companii imobiliare, care intenționau să dezvolte în zonă un ansamblu rezidențial de 23 de blocuri. Proiectul a fost blocat de primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, iar litigiul durează de câțiva ani.
Suprafața de teren care a ajuns la companiile imobiliare are un istoric tumultuos, cu retrocedări contestate și vânzări repetate, potrivit unei investigații RiseProject. Povestea este una complicată și a început în perioada 2005-2006, în timpul primului mandat de primar al lui Cristian Poteraș din partea PDL. Cinci hectare din Parcul Grozăvești au fost retrocedate atunci unor oameni simpli, în vârstă, vulnerabili, care, în necunoștință, i-au dat fostului edil procură pentru reprezentare. Mai departe, proprietățile lor au ajuns la rude și parteneri de afaceri ai familiei Poteraș, potrivit investigației Rise Project.