Evenimentul Zilei > Politica > O campanie electorală cât un război total
O campanie electorală cât un război total

O campanie electorală cât un război total

Refuzul lui Klaus Iohannis de a participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă a oferit PSD o temă în jurul căreia să-și construiască strategia pentru turul al doilea: candidatul PNL este speriat de o confruntare directă. Pe toate canalele de comunicare, PSD-iștii au spus cu subiect și predicat că Iohannis se ascunde deoarece n-ar face față unei confruntări. De aici și până la apariția zvonurilor despre cum i se suflă, în casca ascunsă în ureche, răspunsurile în conferințele de presă n-a fost decât un pas. Pe care mai mulți lideri PSD l-au făcut natural, propagând știri și fotografii contrafăcute pe rețelele de socializare.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a trasformat competiția politică într-un război total împotriva PSD,  pe care I-a acuzat că a guvernat „împotriva românilor“. Despre Viorica Dăncilă a afirmat că „mimează candidatul democrat“ și că „reprezintă tot ce e mai rău în politica ultimilor ani din România“.

„Eu nu sunt cu PSD în vreo competiţie electorală, eu sunt cu PSD în război, noi suntem cu PSD în război, şi asta nu pentru că noi suntem aşa răi, pentru că ei au fost răi cu românii. PSD a guvernat împotriva românilor, PSD a venit la putere cu promisiuni mari şi, nici nu a ajuns bine în Palatul Victoria, a început să încerce să subjuge justiţia, să acapareze marile sisteme publice. PSD a atacat democraţia din România – este inadmisibil, a fost inadmisibil şi rezultatul este cel pe care l-au meritat: au fost înlăturaţi de la putere“, a spus Iohannis.

Speră să câștige fluturând steagul păcii

Replica a venit în scurtă vreme, din partea Viorica Dăncilă, care i-a catalogat ieșirile drept extremiste, anti-europene și „bazate pe ură“. Ea a profitat pentru a-și valoriza imaginea de personaj „neconflictual“, pacifist și iubitor de oameni pe care și-a promovat-o de când și-a lansat candidatura:

„Eu nu sunt în război cu nimeni şi este regretabil să auzim că Klaus Iohannis este în război cu un partid politic, este în război cu oamenii, pentru că un preşedinte trebuie să aducă pacea, nu războiul. Klaus Iohannis a fost de fiecare dată în război cu cineva. Nu a trebuit să dea motive, dar de fiecare dată a trebuit să atace pe cineva, de fiecare dată a încercat şi a şi reuşit din păcate să inducă în societatea românească foarte multă ură şi foarte multă dezbinare. Cum să spui că este în război cu un partid politic? Este preşedintele României, trebuie să fie preşedintele tuturor românilor“.

A fost urmată de Olguța Vasilescu, șefa de campanie, care a făcut referire la Iohannis ca la șeful unui lagăr de concentrare pentru reeducarea PSD-iștilor.

Liberalii reclamă manipularea pensionarilor

PNL acuză PSD că răspândește știri false și duce o campanie de manipulare a alegătorilor, menită să-i bulverseze și să-i determine să voteze contra lui Iohannis. Principala categorie socială vizată este a pensionarilor, cărora li se transmite că Guvernul PNL urmează să le micșoreze veniturile.

În Vrancea și la Dolj, liberalii au acuzat poștașii apropiați de PSD și funcționarii bancari, că s-au implicat în campanie de partea PSD și că au încercat să inducă ideea că Guvernul Orban va tăia pensiile și nu le va mai plăti. Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că „PSD și-a pierdut complet uzul rațiunii” și „a devenit o sursă de minciuni răspândite sistematic”. El a dat asigurări că PNL nu are în intenție să taie pensiile ci mărirea acestora.