Poliția spaniolă a arestat ieri o grupare de români, supranumită „Orange slave Gang” (Gașca sclavilor portocalelor). În urmă cu aproximativ un an și jumătate, doi frați de 16 și 17 ani au reușit să fugă și au oprit o patrulă din Guardia Civil pentru a le cere ajutorul. „le era foame în ciuda faptului că lucrau de câteva săptămâni pe câmp”, declară agenții.

La exterior, proprietatea arăta ca o casă normală locuită de mai multe familii, situată într-un cartier de la marginea oraşului Onda (Castellón),  cu 24.859 de locuitori şi renumită pentru livezile sale portocali. Casa a fost împărțită în două părți. Într-o parte locuiau cele 25 de persoane care au suferit condiții îngrozitoare conform poliției care a luat cu asalt clădirea, şi în cealaltă parte locuiau membrii grupării.

Imigranţii aveau trei camere cu paturi supraetajate ale căror paturi erau împărțite de două chiar trei persoane și depindeau de un frigider rupt, unde păstrau mâncarea pe care o aveau și o mică sobă ruginită pentru gătit. Cei 25 de imigranți erau cetățeni români foarte săraci, analfabeți, majoritatea dintre ei neștiind să citească sau să scrie, aduși în Spania tocmai în scopul exploatării.

Românii erau transportați zilnic cu două autoutilitare la locul de muncă, în livezile de portocale, și erau aduși înapoi acasă noaptea târziu. Astfel a început așa-numita Operație „Bravos”, iar în urma acţiunilor poliţiei au fost eliberate în ultimele luni un total de 61 de persoane.

Agenții i-au urmărit pe infractori timp de câteva luni, înainte să acționeze, iar operaţiunea „Bravos” a dus la arestarea a cinci români: un cuplu care conducea toată afacerea împreună cu alți trei membrii ai familiei.  În așteptatea procesului, banda se află în arest preventiv sub acuzația de trafic de persoane, infracțiune care se pedepsește cu închisoare între 5 și 8 ani, pentru fiecare victimă. O posibilă infracțiune de spălare de bani este de asemenea investigată, potrivit  euroweeklynews.