Evenimentul ZileiInternationalO „Anomalie” a lăsat la sol racheta spațială franceză Ariane 5

O „Anomalie” a lăsat la sol racheta spațială franceză Ariane 5

O „Anomalie” a lăsat la sol racheta spațială franceză Ariane 5
Numărătoarea inversă s-a oprit cu 20 de minute înainte de lansare

Lansarea unei rachete Ariane 5, care urma să plaseze pe orbită doi sateliţi de telecomunicaţii, programată pentru vineri de la baza de lansare din Kourou, Guyana Franceză, a fost amânată din cauza unei „anomalii”, a anunţat sâmbătă dimineaţă Arianespace, potrivit AFP. „Pe parcursul operaţiunilor de cronologie finală a zborului VA250, a apărut o anomalie la alimentarea cu energie a echipamentelor de la sol destinate lansării Ariane 5. Numărătoarea inversă a fost întreruptă la H0-20 minute, atrăgând după sine amânarea lansării”, a precizat societatea franceză din domeniul lansărilor spaţiale într-un comunicat.

Decolarea era prevăzută într-o fereastră de lansare cuprinsă între 18:08 şi 19:43, ora locală (21:08 la 22:43 GMT). Misiunea ar fi trebuit să dureze circa 34 de minute, dar cu câteva minute înainte de lansare, operaţiunile au încetat, relatează AFP. „Treptele lansatorului au fost golite. Lansatorul Ariane 5 şi sateliţii TIBA-1 şi Inmarsat GX5 sunt în configuraţie stabilizată şi în siguranţă deplină”, a adăugat Arianespace, care analizează „o nouă dată de lansare începând de duminică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această lansare ar fi fost cel de-al 250-lea zbor al Ariane, care a decolat pentru prima dată în urmă cu 40 de ani, pe 24 decembrie 1979 şi cea de-a patra misiune a lansatorului greu Ariane 5 după 2019 de la Centrul spaţial din Guiana (CSG). Ariane 5 avea drept misiune plasarea a doi sateliţi de telecomunicaţii – TIBA-1, pentru guvernul egiptean, şi GX5, pentru operatorul britanic Inmarsat.

Satelitul TIBA-1, care trebuie plasat pe orbită geostaţionară, la 36.000 de kilometri distanţă de Terra, va fi cel de-al patrulea satelit lansat de Arianespace în virtutea unui contract cu Egiptul. Satelitul de telecomunicaţii civile şi guvernamentale, cu o masă de 5.600 de kilograme la lansare, este dezvoltat de Thales Alenia Space şi Airbus Defence and Space. Durata de viaţă a acestuia este estimată la peste 15 ani.

GX5, care cântărește patru tone este un satelit de telecomunicaţii mobile, construit de Thales Alenia Space pentru Inmarsat. Acesta va furniza o capacitate mai mare decât ansamblul flotei GX aflate deja pe orbită şi va permite creşterea rapidă a cererilor de servicii din partea clienţilor din Europa şi Orientul Mijlociu, în special pentru conexiuni Wi-Fi în timpul zborurilor comerciale şi pentru serviciile maritime comerciale. Durata de viaţă a acestuia este de peste 16 ani.


Accesează: