Evenimentul Zilei > Actualitate > O adevărată comoară, donată unei fundații. Obiectele istorice ar valora milioane!
O adevărată comoară, donată unei fundații. Obiectele istorice ar valora milioane!

O adevărată comoară, donată unei fundații. Obiectele istorice ar valora milioane!

Un om de afaceri libanez s-a hotărât să doneze pălăria a lui Hitler şi alte obiecte celebre care au aparținut fostului dictator.

Un om de afaceri libanez stabilit în Elveţia a decis să ofere unei fundaţii israeliene o pălărie cu formă înaltă şi alte obiecte care i-au aparţinut lui Adolf Hitler, piese cumpărate la o licitaţie controversată din Munchen, din sudul Germaniei.

Abdallah Chatila, care a făcut avere cu diamante şi imobiliare la Geneva, a declarat pentru săptămânalul Le Matin Dimanche că şi-a dorit să cumpere aceste obiecte pentru a nu fi folosite în scopul propagandei neo-naziste. „Demersul meu este total apolitic şi neutru”, a spus el.

În timpul licitaţiei organizate miercuri de casa germană Hermann Historica, omul de afaceri a cheltuit 545.000 de euro pentru a achiziţiona 10 loturi, între care o pălărie purtată de Hitler, portţigaretul său, maşina de scris, precum şi o ediţie de lux a cărţii sale „Mein Kampf” cu vultur şi svastică, care au aparţinut liderului nazist Hermann Goering, potrivit news.ro.

„Populismul de extremă dreapta şi antisemitismul sunt pe cale de a avansa în toată Europa şi în lume. Nu am vrut ca aceste obiecte să cadă în mâinile unor persoane care să le folosească cu intenţii necinstite”, a declarat el săptămânalului elveţian.

Născut în 1974, la Beirut, într-o familie de bijutieri creştini, Chatila face parte dintre cei 300 cei mai bogaţi oameni din Elveţia.

„Trebuie arse aceste relicve”, spune el, dar „istoricii cred că trebuie păstrate pentru memoria colectivă”.

El a afirmat că a luat legătura cu asociaţia Keren Hayessod care acţionează pentru „construirea şi dezvoltarea Statului Israel”. „Le voi dona aceste obiecte (…) care ar trebui expuse într-un muzeu”, se mai arată în sursa citată mai sus.