Mai mulți judecători de la Tribunalul Argeș sunt în atenția procurorilor DNA. Ei ar fi primit bani de la interlopi pentru eliberări condiționate dubioase sau pentru condamnări blânde. Detaliile apar în rechizitoriul prin care avocatul Aurică Cocaină și complicele acestuia, Constantin Popescu, au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență.

Eliberarea lui „Țâganu”

Pe scurt, Cocaină a cerut și a primit 50.000 de euro de la Gherghina Vlad, pentru eliberarea condiționată a soțului său, Vlad Costel, zis „Țâganu”, „Il Padrino” sau „Nașul prostituției din Spania. Banii au fost dați pe 24 octombrie 2010, de Doru Vlad, fiul Gherghinei și al lui Costel, iar tatăl său a fost eliberat două zile mai târziu. Vlad Costel era arestat pentru fapte de furt și cu violență. Decizia a fost dată de un complet de trei judecători de la Tribunalul Argeș (Irina- Mihaela Lazăr, Gheorghe Neacșu și Ioan Fundătureanu) care a decis că interlopul nu mai este un pericol social și poate fi cercetat în libertate. În acest dosar, pe 1 mai 2011, el a fost condamnat de Argeș la 14 ani de închisoare, pedeapsă nedefinitivă. Cei 50.000 de euro au fost dați familiei Vlad, cu camătă, de celebrul interlop Ion Balint, zis Nuțu Cămătaru, liderul „Cămătarilor”. În schimbul banilor, clanul „Țâganu” a lăsat mai multe autoturisme gaj la hotelul Cămătarior din Ferentari. „Și stai la pușcărie și ei vrea degeaba mașinili. Și i-am zis lu’ Nuțu: «Se face plata. Dacă iese Costel afară, eu vă fac plata la bani»”, îi spunea Gherghina, într-o discuție telefonică, lui Costel, aflat după gratii. Nuțu Cămătaru a povestit la DNA că a fost prezent atunci când s-au dat cei 50.000 de euro. Potrivit interceptărilor, Constantin Popescu spunea că avocatul Aurică Cocaină avea pile la o ,,judecătoare” din complet. Singura femeie magistrat din completul de judecată este Irina Mihaela Lazăr.

„Nu am nicio relație”

De altfel, într-un interviu dat luna trecută pentru presa locală, Aurică Cocaină a explicat că el, de fapt, nu are nicio legătură cu aceasta. „În ședința de judecată, în care s-a cerut arestarea mea, procurorul de caz m-a acuzat că fac afaceri cu judecătoarea Irina Lazăr. Eu nu vă pot spune decât că nu am absolut nicio relație cu această doamnă magistrat”, a explicat Cocaină.

L-a asigurat că problema se va rezolva”

Ion Balint, zis Nuțu Cămătaru, a explicat la DNA, pe 23 octombrie 2013, traseul banilor. Declarația apare în rechizitoriul avocatului Aurică Cocaină și al lui Constantin Popescu. Suma de 50.000 euro a rămas asupra lui Vlad Doru. Vlad Doru mi-a spus că a discutat cu tatăl său, Vlad Costel, și pentru a nu i se întâmpla ceva cu banii m-a rugat să-l însoțesc până la Pitești. La Pitești am venit eu împreună cu Vlad Doru, posibil cu o mașină de-a mea, în mașină cu mine fiind și Vlad Doru. Cu acest prilej s-a purtat o discuție în legătură cu suma de bani pretinsă de Popescu Constantin, zis ,,Țil”, spunându-se că suma este mare, iar Vlad Doru a spus că și-a dat mașinile în schimbul banilor și nu le mai poate recupera. Însă numitul Popescu Constantin a spus că banii vor ajunge la judecătorul care avea dosarul lui Vlad Costel, la instanța de recurs, urmând ca în câteva zile Vlad Costel să fie pus în libertate pe motive medicale. Cu acel prilej, Popescu Constantin l-a întrebat pe Vlad Doru dacă a adus toți banii, respectiv suma de 50.000 euro, acesta din urmă spunându-i că dacă nu se rezolvă problema cu eliberarea tatălui său la recurs să i se restituie banii, însă Popescu Constantin l-a asigurat că problema este rezolvată, iar tatăl său va fi eliberat la recurs, dând de înțeles că el are influență asupra judecătorului care judecă recursul lui Vlad Costel. Totodată, Vlad Doru a scos din interiorul de la geacă un plic alb pe care i l-a înmânat lui Popescu Constantin, spunându-i să numere banii, iar acesta din urmă a zis că nu-i numără întrucât are încredere. Popescu Constantin, la rândul său, a pus plicul întrun buzunar de la cămașă, suma de bani fiind introdusă într-un plic mai mic, după ce în prealabil s-a uitat la banii din plic. După ce a primit banii, Popescu Constantin l-a asigurat încă o dată pe Vlad Doru că problema se va rezolva, iar Vlad Doru i-a spus că dacă nu se rezolvă să i se restituie întreaga sumă.