Ea a organizat “nunta” în localitatea Marin, ca o replică a unei nunţi din anul 1941 când bunica sa, Măriuţa Licuţii, s-a măritat.

Mireasa de atunci a ajuns azi la venerabila vârsta de 94 de ani. Bătrâna a îmbrăcat costumul tradiţional pe care l-a purtat acum 75 de ani. Înconjurată de rude şi nepoţi, mireasa a fost „nealcoşă”.

Rolul de mireasă l-a preluat apoi Patricia Toma care l-a avut ca mire pe un fecior din sat.

Evenimentul s-a desfăşurat în curtea unei case tradiţionale din Marin, în prezenţa mai multor localnici, invitaţi, nuntaşi îmbrăcaţi în straie populare şi tineri dornici de a vedea cum se desfăşurau nunţile în trecut.

Nu au lipsit „piuiturile”, poezii cântate care conţin versuri cu puţină ironie, versuri care îi vizează atât pe miri, dar şi pe socrul mare, pe soacre, pe naşi şi chiar pe unii nuntaşi.

Sarmalele cu păsat şi pălinca au fost nelipsite alături de joc şi multă voie bună.

Managerul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Daniel Săuca, a declarat pentru Radio România Actualităţi că evenimentul nu este o premieră în Sălaj, o asemenea scenă de nuntă tradiţională fiind organizată în urmă cu câţiva ani şi în localitatea Stîrciu.

Potrivit lui Daniel Săuca, un astfel de eveniment îşi propune să le arate mai ales tinerilor ce înseamnă o nuntă tradiţională de pe Valea Crasnei.

Te-ar putea interesa și: