Evenimentul Zilei > Social > Nufărul galben, simbolul Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer
Nufărul galben, simbolul Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer

Nufărul galben, simbolul Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, iniţiatoare a Legii 18/2022 privind instituirea Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer, a transmis un mesaj video emoţionant în care a vorbit despre propria bătălie împotriva acestei crunte maladii.

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a trimis un mesaj video emoţionant în care a vorbit despre lupta sa împotriva cancerului. Iniţiativele prilejuite de acest eveniment vor sta sub semnul nufărului galben, ca simbol al victoriei asupra cancerului.

„Am ales ca simbol al Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, pe care o sărbătorim în 5 iunie anul acesta, nufărul galben: o floare gingaşă, dar spectaculoasă, născută din suferință. Nufărul reprezintă cunoaşterea luminii şi dragostea, dar mai ales renaşterea. Pentru că eu aşa văd momentul în care învingi această boală crudă numită cancer: te naşti a doua oară. Vă dăruiesc din suflet tuturor un nufăr galben şi vă aştept să sărbătorim împreună viaţa”, a declarat Nicoleta Pauliuc.

Nufărul galben, simbolul Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer

În fiecare an, în România, aproximativ 100.000 de oameni sunt diagnosticaţi cu o afecţiune din spectrul oncologic şi aproximativ 55.000 de români pierd lupta împotriva cancerului.

„Mi-am dorit o asemenea Zi specială pentru a sărbători viaţa, pentru a-i cinsti aşa cum se cuvine pe supravieţuitori, pentru a le spune că vieţile lor contează, că sunt iubiţi şi apreciaţi. Este un moment care îmi doresc să radieze de lumină pentru că ştiu, la fel de bine ca voi toţi, ce temeri şi fantasme există în viaţa fiecăruia chiar dacă boala a fost depăşită. Cu această ocazie, vrem să le transmite tuturor bolnavilor un mesaj de speranţă. Să le spunem că, la capătul acestei încercări cumplite, se poate obţine împlinirea. Că şi ei pot trece cu bine linia de sosire şi pot privi în urmă cu satisfacţie, pot fi învingători”, a mai afirmat senatoarea PNL.

Nicoleta Pauliuc a anunțat, de asemenea, că, începând din 30 mai, sub patronajul Prim-ministrului României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, se vor desfășura mai multe evenimente dedicate Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer. Astfel, pe 30 mai, în plenul Senatului, va avea loc dezbaterea „Provocări și soluții privind îmbunătățirea vieții supraviețuitorilor de cancer” la care este invitat şi premierul României, iar pe 31 mai, tot la Palatul Parlamentului, va avea loc o masă rotundă cu medici de prestigiu, reprezentanți ai ONG-urilor și ai instituțiilor publice centrale pe tema „Supraviețuitori și învingători.

O dezbatere despre importanța crucială a prevenției în creșterea șanselor de supraviețuire a pacienților de cancer”. În săptămâna premergătoare Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, sunt anunțate mai multe evenimente tematice ale unor ONG-uri care militează pentru drepturile bolnavilor şi supravieţuitorilor de cancer, dar şi pentru creşterea calităţii serviciilor din sistemul sanitar românesc.