Avertisment de cancer. Gestul banal pe care îl facem zilnic, dar care declanșează boala. Explicațiile specialiștilor
- Emma Cristescu
- 25 mai 2022, 10:58
Cancerul este una dintre cele mai periculoase boli. Specialiștii spun că printre factorii de risc se numără alimentația nesănătoasă, fumatul, obezitatea sau igiena precară. Mai mult, modul în care stăm pe toaletă ar putea avea efecte asupra sănătății.
Cancerul intestinal - o formă comună de cancer colorectal - este o boală foarte întâlnită în țările occidentale. Specialiștii spun că există mai mulți factori declanșatori, printre care inactivitatea fizică și excesul de greutate. Experții au mai dezvăluit că așezarea greșită atunci când mergi la toaletă este o altă problemă.
Doctorul Deborah Lee, de la Dr. Fox Online Pharmacy, a declarat că mai multe studii epidemiologice au demonstrat că acest tip de cancer poate fi provocat de constipația cronică.
Peste 63% din cazurile de cancer intestinal sunt concentrate în țările occidentale.
"O teorie ar putea fi aceea că occidentalii se așează pe toaletă pentru a-și goli intestinul, în timp ce, în țările în curs de dezvoltare, este mult mai frecvent să se ghemuiască pur și simplu", a explicat doctorul Lee. Ea a continuat: "Statul așezat este mai probabil să provoace constipație decât statul ghemuit".
Avertizare de cancer. Factorii care declanșează boala
"Ghemuitul este o poziție naturală pentru defecare, este potrivit pentru scop în multe privințe. În primul rând, permite gravitației să facă cea mai mare parte a muncii. Atunci când vă ghemuiți, greutatea naturală a trunchiului se strânge pe vas, ceea ce înseamnă că este mai puțin nevoie de efort.
Ghemuirea permite ca valva ileocecală (valva dintre intestinul subțire și intestinul gros) să se închidă în mod natural, dar statul în șezut nu o lasă să se închidă în mod corespunzător, iar acest lucru duce la presiune. Puborectalul, care este mușchiul atașat de osul pubian, este relaxat doar când stă ghemuit”, a explicat doctorul Lee.
Ea a adăugat: "Atunci când stați pe toaletă, acest mușchi rămâne contractat - este un mușchi al podelei pelvine folosit pentru a menține continența. Atunci când mușchiul puborectal nu este relaxat, atunci când încercați să defecați, faceți eforturi împotriva lui. Se spune că statul ghemuit repoziționează ușor colonul sigmoid, scăpând de o încovoiere și, prin urmare, îi permite să comunice mai liber cu rectul”.
Măsuri de protecție împotriva cancerului intestinal
"Pentru a vă reduce riscul de cancer intestinal, nu vă permiteți să fiți constipat. Mănâncă o dietă albă, plină de fibre. Adulții din Marea Britanie ar trebui să aibă un aport de 30 de grame de fibre pe zi. Evitați alimentele procesate și bogate în grăsimi. Deschiderea intestinului în mod regulat, fără efort, este importantă pentru a minimiza riscul de cancer", a adăugat dr. Lee, citată de express.co.uk.
Expertul a continuat: "Unele alimente sunt excelente pentru intestine - de exemplu, fructele de kiwi sunt un aliment excelent, deoarece au proprietăți speciale pentru a facilita deschiderea regulată a intestinelor".